Hongkongi helikopteres túra köti össze Habony Árpádot a magyar letelepedési kötvények egyik offshore forgalmazójával

POLITIKA
2016 június 29., 05:32

„Complete Hong Kong Experience”

– ez a neve annak a 45 perces, 26 500 hongkongi dollárba (977 ezer forintba) kerülő helikopteres városnézésnek, amit Habony Árpád és barátnője nevére foglaltak le még tavaly.

A Heliservices nevű hongkongi cégnek ez az egyik legdrágább városnéző csomagja. Főleg abban különbözik a többi lehetőségtől, hogy ez egy privát út, a pilótán kívül senki más nem utazik a vendégekkel. A többi lehetőség olcsóbb, de ott idegenekkel kell osztozni a kabinon.

photo_camera A Habony nevére foglalt csomag leírása a helikopteres cég oldalán

Például annak érheti meg a felár, aki még véletlenül sem akarja nagy dobra verni, hogy hongkongi helikopteres városnézéssel tölti az időt.

Valószínűleg a Habony nevére foglalt útról sem tudna senki, de a túrát szervező cég honlapját rosszul állították be, így minden tranzakciójuk felkerült a netre, és a Google segítségével Habony nevére keresve meg lehetett találni a foglalást.

photo_camera Kattintásra nagyobb

Ezek szerint Habony mellet bizonyos Nagy Boglárka nevére szólt az út, a festőművészről D. Tóth Kriszta műsora óta lehet tudni, hogy Habony barátnője. Ő azóta kormányprogandaista bulvárlapban és a televízióban is szerepelt, kiállításmegnyitóján mutatták be Vajna Timi gyémántboltjának tavaszi ékszerkollekcióját.

A Habony nevére szóló foglaláshoz egy emailcímet és egy telefonszámot is megadtak. A szám és az email gazdája egy Jonathan Chan nevű hongkongi bankár, aki többek között a VAL Consulting nevű cég egyik igazgatója.

photo_camera Jonathan Chan bemutatása a VAL Consulting oldalán

Jonathan Chan személyének különös jelentősége van.

A hongkongi bankár neve szerepel a magyar letelepedési kötvényeket forgalmazó Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) egy hivatalos dokumentumán, és Rogán Antal, a kötvénybiznisz egyik fő kormányzati támogatója, korábban őt nevezte meg a Kajmán-szigetekre bejegyzett vállalkozás egyik tulajdonosaként.

A cég megbízását legutóbb idén május 31-én módosította az Országgyűlés gazdasági bizottsága, onnantól saját kérésükre már csak Kínában árulhatnak kötvényt, Vietnamban nem.

photo_camera Lian Wang és Jonathan Chan a magyar letelepedési kötvényeket forgalmazó cég egyik dokumentumán

Habony neve nem először kerül elő a letelepedési kötvényes biznisz körül. Korábban egy másik ilyen vállalkozásról derült ki, hogy ugyanaz az ember a jogi képviselője, mint Habony Árpádnak.

A letelepedési kötvények árusítása óriási, több százmilliárdos üzlet.

Lényege, hogy külföldiek magyarországi letelepedési engedélyhez juthatnak, ha összesen 350 ezer euró (110 millió forint) körüli összegért jegyeznek a kötvényből. A magyar papírok sokféle előnnyel járhatnak mondjuk egy-egy távol-keleti üzletembernek, például akadálytalanul mozoghatnak, üzletelhetnek, alapíthatnak céget az egész EU-ban. Ezért nem olyan rettenetesen nagy ár ez az elsőre talán magasnak tűnő összeg, pláne, hogy ezt a befizető kamatostul visszakapja, hiszen egyfajta államkötvényről van szó, tehát tulajdonképpen a magyar államot hitelezi a kötvényvásárló, a magyar állam pedig idővel (a papír futamidejének lejártával) visszafizeti az összeget.

A kötvényeket forgalmazó, jellemzően offshore hátterű cégeket nyílt pályáztatás nélkül választotta ki az Országgyűlési gazdasági bizottsága még Rogán Antal vezetése alatt 2012-ben.

A cégek tulajdonosait a kiválasztáskor ugyan nyilvánosságra hozták (innen lehet ismerni a Habony nevére helikoptert foglaló Jonathan Chant), de az offshore háttér miatt azóta nem lehet követni, hogy alakulnak a tulajdoni viszonyok.

Kerestük a hongkongi bankárt, arról érdeklődtünk, hogy ő képviseli-e Habony Árpádot a Távol-Keleten, de sajnos nem válaszolt a levelünkre.

A HSSDF egyébként nem csak egy a magyar letelepedési kötvényeket értékesítő cégek közül, hanem a legnagyobb a piacon. Pintér Sándor belügyminiszter egy parlamenti válaszából lehet látni, hogy tavaly szeptemberig hogy alakultak az eladások, Kína, és így a HSSDF egyértelműen a legnagyobb.

photo_camera A legnagyobb cégek a magyar letelepedési kötvények piacán Pintér Sándor parlamenti válasza alapján 2013 elejétől 2015. szeptember 30-ig - Grafikon: Kasnyik Márton

A Chan-féle HSSDF hivatalos képviselője egy bizonyos Lian Wang. Az ő nevét a Direkt36 Andrássy úti luxusingatlanok felvásárlásával hozta összefüggésbe.

A helikopterutat feltehetően 2015. decemberére foglalták. A netre hiba miatt felkerült adatbázisban ugyan nincs dátum, de megkerestem a közvetlenül Habonyék előtt és után szereplő ügyfeleket a Facebookon, és mindketten posztoltak nyilvános képet Hongkongból, az egyikük 2015. november végén, a másik 2016. január elején.

Habonynak egyébként ezekkel a külföldi történetekkel nincs nagy szerencséje, 2015. végén egy ibizai klub reklámfilmjében tűnt fel véletlenül, ahogy kikapcsolódik. Azt a felvételt levették, de 2016-ban megint feltűnt egy promóvideó ugyanabból a klubból, amire megint felkerült a befolyásos tanácsadó.

(A címlapos kép a Wikipédiáról van, Base64 készítette)