Hiába a fia korrupciós és szervezett bűnözi botránya, újraválasztották a legfőbb ügyészt Oroszországban

Ellenszavazat nélkül választotta újra a szövetségi bizottság Jurij Csajkát újabb öt évre legfőbb ügyésznek Oroszországban.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus tavaly decemberben publikált egy videót, ami többek között súlyos korrupciós vádakat fogalmazott meg Artyom Csajkával és Olga Lopatyinával szemben.

Artyom Csajka Jurij Csajka fia, Olga Lopatyina pedig Gennagyij Lopatyinnak, a legfőbb ügyész helyettesének volt felesége. De ez még csak a kezdet volt. Később kiderült, hogy Olga Lopatyina egy cukorkereskedelemmel foglalkozó cégben üzlettársa volt Anzsela Csapoknak. Anzsela Csapok Szergej Csapok felesége, Szergej Csapok pedig tavaly halt meg egy orosz börtönben.

Csajka és Putyin 2007-ben (RIA NOVOSTI / MIKHAIL KLIMENTIEV)

Életfogytiglanra ítélték, az utóbbi évtizedek egyik legbrutálisabb bűncselekményéért.
A kuscsevszkajai mészárlásként elhíresült többszörös gyilkosságban egy bűnbanda tagjai 12 embert mészároltak le Oroszország egyik, Krasznodar nevű, déli régiójában egy farmon. A halottak között 4 gyerek is volt, és minden áldozattal késsel végeztek, majd felgyújtották a halottakkal teli házat. A mészárlásban egy helyi gazdag farmer teljes családját kiirtották.

Az ügyről decemberben részletesen is beszámoltunk.

A főügyész másik fiáról, Igorról csak annyi derült ki, hogy vállalatai számos állami tendert megnyertek, ráadásul nem mindig tűnt úgy, hogy mindez a törvények betartásával történt volna.

Putyin elnök szóvivője, a gyanúsan gazdagodó Dmitrij Peskov annyit közölt, hogy az orosz kormány nem foglalkozik találgatásokkal, főleg, hogy ezek nem is közvetlenül Csajkához.

Májusban pedig Putyin újra Csajkát jelölte legfőbb ügyésznek. Putyin ekkor hangsúlyozta, hogy a cél továbbra is a korrupció elleni harc lesz. Újraválasztásával Csajka már 15 éve lesz az ügyészség vezetője Putyin Oroszországában. (OOCRP)