Pert nyert a Facebook a belga adatvédelmi hatósággal szemben

Ma egy kicsit megint rosszabb lett a világ:

A brüsszeli fellebviteli bíróság elvetette a belga adatvédelmi hatóság Facebook elleni keresetét.

Ami azért rossz, mert a belga adatvédelmi hatóság csupán annyit szeretett volna elérni, hogy

a Facebook ne követhesse nyomon azokat az internetezőket, akiknek vagy egyáltalán nincs Facebook-profiljuk, vagy ha van, nincsenek belépve a rendszerbe.

De a brüsszeli bíróság döntése alapján a belga adatvédelmi hatóságnak nincs joghatósága a Facebook felett, mert annak az európai leányvállalata Írországban van bejegyezve.

Tavaly első fokon a Facebook még elvesztette a pert, akkor a bíróság úgy határozott, hogy ha nem hagynak fel a nem regisztrált, nem bejelentkezett felhasználók követésével, az napi negyedmillió eurójukba kerül majd. Akkor a Facebook gyorsan fel is függesztette a gyakorlatot, ami egyben bizonyítja azt is, hogy az nem szükséges az oldal működéséhez. Most viszont újrakezdhetik.

Legalábbis egyelőre, merthogy az első fokon ítélő belga bíróság az egységes európai adatvédelmi szabályozásból indult ki, így várható, hogy hamarosan újabb országokban indul per a Facebook ellen a felhasználók követése miatt. És még Belgiumban sincs bukva minden, a hatóság a legfelsőbb fellebbviteli bírósághoz fellebbezett, ami korábbi ítéleteiben nem igazán törődött azzal, hogy egy vállalat Belgiumban, vagy azon kívül működik. (Via Ars Technica)