Elkaszálta Brüsszel a magyar különadókat

eu
2016 július 04., 11:59
comments 95

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó is sérti az uniós szabályokat az Európai Bizottság hétfői döntése szerint.

Az Eurológus cikke szerint az indokuk az, hogy az emelkedő sávos (progresszív) díjszerkezet előnyöket biztosít az alacsony forgalmú vállalkozásoknak a versenytársaikkal szemben.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjnál akár hatvanszoros is lehetett az eltérés, és a nagyobb adókulcs alul mentesülhetett a franchise rendszerben működő CBA.

A dohányipari adó pedig a Lázár János ismerősének, Sánta János cégének, a Continentalnak kedvezett.

„Magyarország teljességgel jogosult arra, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti tevékenységeivel járó költségeket finanszírozza, illetve az egészségügyi rendszere finanszírozása érdekében adót vessen ki a dohánytermékekre. Mindazonáltal Magyarországnak biztosítania kell, hogy valamennyi vállalkozás egyenlő elbánásban részesül, és a hozzájárulások beszedése megkülönböztetésmentes alapon történik”

– mondta a lap szerint minderről Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos. Az indoklás szerint a magyar kormány nem tudta bizonyítani, hogy jogos az adó általuk eltervezett szerkezete.

Az Európai Bizottság 2015 nyarán indított vizsgálatot a két ügyben. Magyarország végül az egyik adót sem szedte be, így nem kell visszafizetni se semmit.

2015 novemberében végül a parlament el is törölte a díjtervezetet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.