Elkaszálta Brüsszel a magyar különadókat

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó is sérti az uniós szabályokat az Európai Bizottság hétfői döntése szerint.

Az Eurológus cikke szerint az indokuk az, hogy az emelkedő sávos (progresszív) díjszerkezet előnyöket biztosít az alacsony forgalmú vállalkozásoknak a versenytársaikkal szemben.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjnál akár hatvanszoros is lehetett az eltérés, és a nagyobb adókulcs alul mentesülhetett a franchise rendszerben működő CBA.

A dohányipari adó pedig a Lázár János ismerősének, Sánta János cégének, a Continentalnak kedvezett.

„Magyarország teljességgel jogosult arra, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti tevékenységeivel járó költségeket finanszírozza, illetve az egészségügyi rendszere finanszírozása érdekében adót vessen ki a dohánytermékekre. Mindazonáltal Magyarországnak biztosítania kell, hogy valamennyi vállalkozás egyenlő elbánásban részesül, és a hozzájárulások beszedése megkülönböztetésmentes alapon történik”

– mondta a lap szerint minderről Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos. Az indoklás szerint a magyar kormány nem tudta bizonyítani, hogy jogos az adó általuk eltervezett szerkezete.

Az Európai Bizottság 2015 nyarán indított vizsgálatot a két ügyben. Magyarország végül az egyik adót sem szedte be, így nem kell visszafizetni se semmit.

2015 novemberében végül a parlament el is törölte a díjtervezetet.