Hamis festményeket akasztanak ki brit múzeumokban, hogy az emberek több időt töltsenek a műalkotások előtt

Felmérések szerint egy átlagos múzeumlátogató kevesebb mint 30 másodpercet szán egy-egy műalkotásra. Vannak arról is feljegyzések, hogy sokszor több időt visz el, amíg az alkotások melletti információs táblákat olvasgatják, mint amennyit aktuálisan a tárgyak szemlélésével töltenek.

Egy brit tévéműsor ezen szeretne most változtatni egy meglehetősen radikális ötlettel. Brit múzeumokban hamis alkotásokat akasztanak ki és aki megtalálja ezeket, komoly díjakat nyerhet. A cél persze az, hogy a látogatók tüzetesebben vizsgálják meg a képeket, hogy a hamis darabok keresgélése közben az eredeti műalkotások szépségeire is rácsodálkozhassanak.

Fotó: SkyArts

A szervezők szerint nem kell művészettörténésznek lenni, hogy megtaláljuk a hamis darabokat. Bár nem árultak el részleteket a hamisítványokról, de mindebből arra lehet következtetni, hogy az elrejtett kamuképeken valami oda nem illő, kilógó részlet lehet például.

Július 2-ától egy hónapon át hat múzeumban, a Skót Nemzeti Portrégalériában, a cardiff-i Nemzeti Múzeumban, a londoni Guildhall Művészeti Galériában, a manchesteri Művészeti Galériában, a Lady Lever Művészeti Akadémiában Port Sunlightban és a Walker Művészeti Galériában Liverpoolban.

Azok a látogatók, akik jelentik a hamisítványokat, bekerülnek a versenybe és a végén tízen bekerülnek a döntőbe, ahol egy ötezer font értékű műalkotást lehet majd elnyerni. (Quartz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.