Október 2-án szavazhatunk a kvótáról

politika
2016 július 05., 06:41
comments 538

Október 2-ra írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök kedden - derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján megjelent közleményből.

Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról. A kérdés úgy szól:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A népszavazásnak persze olyan nagyon sok hatása valószínűleg nem lesz, a kérdésbe ugyanis nem fért bele, hogy a kvóta nem olyan EU-s szabály, amit olyan egyszerűen lesöpörhetne egy-egy tagállam. Ráadásul az Alaptörvényben benne van az is, hogy nem lehet népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről, márpedig elég sok jogász értelmezése szerint a kvóta pont egy ilyen dolog lenne.

Orbán szerint viszont a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el az országos népszavazást, 136 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 5 független képviselő nem voksa ellenében.

A népszavazás kiírásáról szóló határozatot Szanyi Tibor és Fodor Gábor is bíróságon támadta meg, de egyikük indítványát sem fogadták el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.