Október 2-án szavazhatunk a kvótáról

Október 2-ra írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök kedden - derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján megjelent közleményből.

Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról. A kérdés úgy szól:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A népszavazásnak persze olyan nagyon sok hatása valószínűleg nem lesz, a kérdésbe ugyanis nem fért bele, hogy a kvóta nem olyan EU-s szabály, amit olyan egyszerűen lesöpörhetne egy-egy tagállam. Ráadásul az Alaptörvényben benne van az is, hogy nem lehet népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről, márpedig elég sok jogász értelmezése szerint a kvóta pont egy ilyen dolog lenne.

Orbán szerint viszont a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el az országos népszavazást, 136 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 5 független képviselő nem voksa ellenében.

A népszavazás kiírásáról szóló határozatot Szanyi Tibor és Fodor Gábor is bíróságon támadta meg, de egyikük indítványát sem fogadták el.