Sikeresen pályára állt a Jupiter körül a Juno űrszonda

4 éve úgy döntöttek a NASA-nál, bogy jó lenne, ha egy űrszonda tanulmányozni tudná a Naprendszerünk legnagyobb bolygóját, a Jupitert. 2011 augusztusában fel is lőtték a Juno nevű űrszondát.

A műhold 4 évnyi utazás után európai idő szerint kedd hajnalra érkezett meg a Jupiterhez. Ez kritikus időszak volt, ugyanis pont időben kellett bekapcsolni a lassítórakétáit, hogy a jármű sebessége eléggé lecsökkenjen ahhoz, hogy aztán azt a megfelelő ponton magához vonzza a Jupiter.

Ha a NASA valamit elszámolt volna, akkor a Juno simán elzúg a Jupiter mellett, és még jó darabig nem tudtunk volna meg többet a gázbolygótól.

Szerencsére nem így történt, a műhold ugyanis sikeresen pályára állt a Jupiter körül, és megkezdte 20 hónapos küldetését.

A Juno a Jupiter összetételét, gravitációs és mágneses mezőjét, ezen kívül azt is megpróbálják majd kideríteni a segítségével, hogy pontosan hogyan keletkezett a Jupiter. A bolygóról sajnos nagyon keveset tudunk, pont ezért volt iszonyatosan veszélyes a Juno küldetése. A Jupiter közelében ugyanis nagyon kiszámíthatatlanok a viszonyok. (NASA)