Sportparkokat épít a kormány országszerte

sport
2016 július 05., 11:16
comments 208

A teljes neve Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program, a kormány hirdette meg, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig most jelezte az önkormányzatoknak, hogy lehet rá jelentkezni.

Jövőre 2,5 milliárdos keret lesz arra, hogy szabadtéri sportparkokat létesüljenek az országban. Az indkolás szerint Magyarországon a felnőtt lakosság csak 10-15 %-a sportol rendszeresen (heti két alkalommal), míg ez a mindennapos testnevelésen kívül a gyerekek csupán 10%-ára igaz. Ezeket az arányokat növelné nagyságrendekkel a kormány az egészség megőrzése érdekében. A mindennapos sportolást pedig leginkább a könnyen hozzáférhető és ingyenes létesítményekkel akarják vonzóvá tenni.

photo_camera Fotó: BVA

A kormány megemlíti, hogy „az elmúlt években egyre nagyobb teret nyer a szabadidős sportban az úgynevezett street – workout, azaz a szabadtéren felállított testedző eszközök, parkok – sportparkok - használata. A sportparkokban az egymást követő generációk együtt tölthetik el a szabadidejüket, ezzel is erősítve a kölcsönösségen alapuló családi köteléket. A nagyszülők, szülők és a gyermekek társas együttléte a mindennapokban, a közös szabadidős tevékenységek családi kohéziós erővel bírnak. Minden olyan tevékenység, amelyet közösen végeznek, felerősíti a családi összetartozás érzését, élményét.”

A programban 40, 70, 90 vagy 150 négyzetméter alapterületű sportpark építhető, amely 200 vagy 400 méteres, 125 centiméter széles futókörrel bővíthető. Ezekere az önkormányzatok augusztus közepéig nyújthatnak be kérelmet. A lebonyolító a stadionépítésekben is aktív Nemzeti Sportközpontok lesznek, a beszállítókra azért érdemes lesz figyelni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.