Theresa May nagy fölénnyel nyerte a Konzervatív Párt vezetőválasztásának első fordulóját

A belügyminiszter jelentős előnnyel nyerte meg a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának ma tartott első fordulóját: több szavazatot kapott, mint a többiek összesen.

Mayre az alsóházi konzervatív frakció 165 tagja szavazott, míg a második helyen végző Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár csak 66 szavazatot szerzett, Michael Gove igazságügyi miniszterre 48-an, Stephen Crabb munkaügyi miniszterre 34-en, Liam Fox volt védelmi miniszterre 16-an szavaztak. A szabályok értelmében az utolsó Fox így kiesett a további versengésből.

Fotó: Philippe Huguen / AFP

A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette, hogy őszig távozik a tisztségéből. Az alsóházi szavazássorozat addig tart, amíg az indulók listája két jelöltre szűkül. Közülük a párt 125 ezer szavazásra jogosult tagja választja meg az új konzervatív vezetőt, aki egyben az új brit miniszterelnök is lesz. Theresa May Cameron első számú utódjelöltje. (MTI)