Theresa May nagy fölénnyel nyerte a Konzervatív Párt vezetőválasztásának első fordulóját

külföld
2016 július 05., 18:05
comments 53

A belügyminiszter jelentős előnnyel nyerte meg a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának ma tartott első fordulóját: több szavazatot kapott, mint a többiek összesen.

Mayre az alsóházi konzervatív frakció 165 tagja szavazott, míg a második helyen végző Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár csak 66 szavazatot szerzett, Michael Gove igazságügyi miniszterre 48-an, Stephen Crabb munkaügyi miniszterre 34-en, Liam Fox volt védelmi miniszterre 16-an szavaztak. A szabályok értelmében az utolsó Fox így kiesett a további versengésből.

Fotó: Philippe Huguen / AFP
photo_camera Fotó: Philippe Huguen / AFP

A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette, hogy őszig távozik a tisztségéből. Az alsóházi szavazássorozat addig tart, amíg az indulók listája két jelöltre szűkül. Közülük a párt 125 ezer szavazásra jogosult tagja választja meg az új konzervatív vezetőt, aki egyben az új brit miniszterelnök is lesz. Theresa May Cameron első számú utódjelöltje. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.