Az ügyészség vizsgálja, hogy korrupt-e Rogán Antal

POLITIKA
2016 július 06., 04:08
comments 254

Az ügyészség elutasította a Portik Tamás ellen hamis vád miatt tett feljelentést,

a Rogán Antal elleni vesztegetési gyanút vizsgálják

- írja a Népszabadság.

Miután a Rogán Antal és Juhász Péter közti személyiségi jogi perben tanúként kihallgatott Portik Tamás azt vallotta, tízmillió forintnyi eurót adott át Habony Árpád nagynénje, Pápa Marianne nevében Rogán Antalnak, Tényi István, a nemzet feljelentője feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) hivatali vesztegetés elfogadásának gyanújával, egy másik feljelentést pedig a Budapesti Nyomozó Ügyészségen hamis tanúzásért, mindkettőt ismeretlen elkövetővel szemben.

A KNYF június 23-án vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt feljelentéskiegészítést rendelt el. Ennek első határideje pénteken jár le, de egyszer 15 nappal meghosszabbítható - közölte a lappal Simon Richárd szóvivő. A főügyészség ezután dönt a nyomozás elrendeléséről vagy a feljelentés elutasításáról.

A Budapesti Nyomozó Főügyészség a hamis tanúzás miatt tett feljelentést hamis váddá minősítette át, majd elutasította. Azért tettek így, mert Tényi beadványa alapján a hamis vád és nem a hamis tanúzás bűntettének lehetőségét kell vizsgálni és „Tekintettel arra, hogy az alapügyben eljáró hatóság hamis vád bűntette miatt feljelentést nem tett, büntetőeljárás jelenleg nem indítható” Portik ellen - közölte az ügyészség.

A büntető törvénykönyv alapján, ha a hamis vád folytán eljárás indult, ennek az alapügynek a befejezéséig hamis vád miatt büntetőeljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható.

Rogán ügyvédei is azt mondták a múlt héten, hogy hamis tanúzás miatt fel fogják jelenteni Portikot, viszont erre csak a Juhász-Rogán per vége után lesz lehetőségük, mert előbb a törvény nem engedi.

UPDATE 8.07

A poszt megjelenése után a Miniszterelnöki Kabinetiroda az alábbi reakciót küldte:

„Rogán Antal levelet írt a belügyminiszternek és a legfőbb ügyésznek, melyben kérte, hogy indítsanak vizsgálatot mert közérdek, hogy hatósági vizsgálat tisztázza egy elítélt bűnöző szavait.

Rogán Antal jogi képviselője útján feljelentést is tett hamis vád, hamis tanúzás miatt, mely 2016. június 29. napján a Budapesti Nyomozó Ügyészségre került továbbításra.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.