Moszkvából szóltak le Szijjártóéknak, hogy ne szívassák tovább a Fesztiválzenekart

2016 július 11., hétfő 18:44
268

A fővárosi közgyűlés idén áprilisban döntött úgy, hogy 200 millió forinttal megvágja a Budapesti Fesztiválzenekar támogatását. A Fesztiválzenekar megdöbbenéssel fogadta a döntést, ami miatt sokáig úgy nézett ki, hogy más külföldi szereplések mellett a szentpétervári Fehér Éjszakák Fesztiválra tervezett fellépésüknek is búcsút inthetnek.

Fotó: Budapesti Fesztiválzenekar / FB Fotó: Akos Stiller

Június elején aztán a Külügyminisztérium jelentkezett be, hogy kipótolják a zenekar költségvetését, mert kultúrdiplomáciai szempontból nagy jelentőségűnek tartják, hogy Fischer Ivánék eljuthassanak Vilniusba, Rigába, Szentpétervárra és Ravennába.

A Népszabadság értesülései szerint a Külügyminisztérium azért lépett közbe, mert a szentpétervári szervezők annyira kiakadtak Tarlósék döntésén, hogy az orosz külügyminisztériumhoz fordultak. A lap úgy tudja, hogy Moszkvából „igen magas diplomáciai szintről küldtek jelzést” Szijjártónak, hogy hozza össze a koncertet.

A Külügyminisztérium sajtóosztálya annyit fűzött hozzá a lap információihoz, hogy „a zenekar fellépéseivel kapcsolatban több pozitív visszajelzés érkezett magas rangú külföldi politikusoktól.” Hozzátették, hogy a kultúrdiplomácia is a minisztérium felügyelete alá tartozik, és úgy tekint erre a területre, mint a külpolitika és külgazdaság nagyon fontos erőforrására. Szijjártó Péter hasonló stratégiai megfontolásból tartja fontosnak Havasi Balázs zongoraművész támogatását is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt