Az Alkotmánybíróságnak hála mostantól teljesen mondvacsinált okokból is be lehet tiltani majd tüntetéseket

POLITIKA
2016 július 12., 11:18
comments 282

2014. december 19-én devizahitelesek akartak tiltakozni több helyszínen, köztük Orbán Viktor miniszterelnök Cinege úti háza előtt is. A rendőrség előzetesen megtiltotta, hogy ezen a helyszínen tiltakozzanak, határozatában arra hivatkozott, hogy a tüntetés "mások jogait és szabadságát" sértené.

A devizahitelesek minden létező jogi fórumon fellebbeztek a határozat ellen, de a bíróságok rendre a rendőrség javára ítéltek, így került az ügy az Alkotmánybíróság elé, amely IV/656/2016 számú határozatában (.pdf) újra a rendőrségnek adott igazat az ügyben.

Ami elég sajátos, különös tekintettel arra, hogy az Ab határozata alapján is egyértelmű, hogy a hatályos jogszabályok alapján ilyen indokkal előzetesen nem lehet megtiltani tüntetést. Az ellentmondást az Ab határozatában azzal oldotta fel, hogy jogalkotói mulasztást állapított meg, magyarán

felhívta a parlamentet, hogy a tiltási okok közé vegye fel a jövőbeli jogsértés veszélyét.

Értik? Ez azt jelenti, hogy az Alkotmánybíróság ítélete alapján most úgy kell átalakítani a gyülekezési törvényt, hogy a rendőrség

az alapján is betilthasson egy tüntetést, hogy azon talán, vagy talán nem, megsérthetik mások jogait és szabadságát.

Ami elég rugalmas értelmezési keretet adhat majd a rendőrségnek, amely eddig kénytelen volt más mondvacsinált okokra, például a szintén elég rugalmasan értelmezhető, "a közlekedés aránytalan akadályozása", amivel például melegfelvonulásokra nem adtak engedélyt.

A TASZ gyülekezési programját vezető Hegyi Szabolcs szerint az Ab határozata szabad utat adott a rendőrségnek arra, hogy önkényesen dönthessen az egyik legfontosabb politikai szabadságjog legsúlyosabb korlátozásáról. Véleménye szerint nem újabb gumikategóriákra lett volna szükség, hanem annak kimindására, hogy előzetes tiltásra kizárólag szigorú feltételek esetén, meghatározott jogok vagy alkotmányos értékek védelmében legyen lehetőség.

Amennyiben pedig egy tüntetés végül mégis sértene másokat a jogai gyakorlásában, akkor felléphetne a rendőrség a jogsértés felszámolására.

Hegyi szerint a gyülekezési jog ilyen korlátozása miatt meg fognak szaporodni a gyülekezési joggal kapcsolatos jogviták. (Címlapképünkön a Cinege út 5. látható, ahol nem szabad tüntetni)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.