Elkezdték a városligeti Hungexpo-épületek bontását

2016 július 12., kedd 7:28
130

A biztonsági őrök felügyelete alatt kedden reggel elindult a múlt héten nagy tiltakozások és komoly rendőri kíséret mellett beszuszakolt munkagép a Városligetben, a volt Hungexpó területén.

Fotók: Ligetvédők

A helyszínen szóváltás, vita alakult ki a Ligetvédők, a bontási munkálatokat védő biztonsági őrök és a helyszínen kint lévő rendőrök között. A Népszabadság tudósítása szerint a Liget-projektet elutasító mozgalomból 50-en voltak a helyszínen a bontás megkezdésekor.

A Ligetvédők szerették volna visszakapni értékeiket az elfoglalt területről, ezt azonban a munkálatok megkezdése nem tette lehetővé, sem a rendőrök, sem a biztonsági őrök nem engedték ma délelőtt vissza őket a területre.

A helyszín három hónapig adott helyet a Ligetvédők mozgalom táborának, ám egy egyelőre vitatott birtokvédelmi eljárás keretében, komoly karhatalmi kísérettel a tiltakozókat a területről szerdán kivitték.

A Ligetvédők ebben a videóban mutatkoznak be:

A munkálatok biztosítását továbbra is olyan biztonsági őrök végzik, akik korábban hasonlóan kényes sziutációkban kerültek elő váratlanul, de némi izomerővel készek a kormány akaratát érvényesíteni, és még a rendőröktől sem tartanak (Erről itt írtunk.).

A munkálatok megkezdését látszólag nem zavarta, hogy az aktivisták továbbra sem tudták minden értéküket kimenteni a területről, a tábori élethez használt napelemeik például áldozatául estek a bontásnak:

A földön összetörve a napelem. A Ligetvédők szerint egy ilyen ára kétszázezer forint körül van. (Fotó: Ligetvédők)

Úgy tűnik, az sem állította meg a munkákat, hogy a múlt heti események után Baán László, a projekt vezetője közleményben jelezte, hogy újra készek az egyeztetésre a Liget-projektről.

A volt Hungexpo területén több épület a hetvenes években épült, régi is lepusztult, ám éppen a terület sarkán álló sárga épület kifejezetten új, modern építészeti megoldásokkal, nyílászárókkal rendlkezik, néhány éve még egy művészeti iskola működött ott.

Itt egy kétrészes videó arról, milyen volt a Hungexpó elhagyott, a városvezetés által már régóta nem gondozott területe városi gerillák szemével. (1. rész, 2. rész)

Ezt az épületet is bontani tervezik, hogy felépüljön a Zene Háza. Az ide tervezett épület méretei nagyobbak, mint a jelenlegi épületek, ráadásul a terület kertje tele van hatalmas fákkal, amiket ki fognak vágni.

Nem messze a Hungexpó területéről a Közlekedési Múzeum épületének kiürítése is tart, az épület tetején kiállított An-2-es gépet emelték délelőtt magasba a daruk:

Fotó: Közlekedési Múzeum

A Ligetvédők tábora jelenleg a Hungexpó területén kívül található a főbejáratnál és az objektum háta mögött. Ők itt folytatják a tiltakozást a Városliget beépítése miatt.

Tegnapelőtt vasárnap egyébként megérkezett a táborba a Ki Mit Tube egyik felfedezettje, a hányattatott sorsú rapper (A 444 videóriportja), Serrano is, aki Komáromy G Ras Gergővel, a Riddim Colony énekesével azonnal meg is találta a hangot, és toltak egy freestyle-t. Ma pedig a markológép hangjára ébredtek feltehetően:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt