Több fronton is rámozdulhat a magyar korrupcióra az EU

A VG szerint súlyos következménye lehet a vizsgálatnak, amit a magyar közbeszerzési törvénnyel kapcsolatban végeznek Brüsszelben.

Az EU-nak a törvény kivételekről szóló passzusával lehet baja, egész pontosan azzal, hogy bizonyos uniós pénzeket is lehet közbeszerzés nélkül költeni.

A dolog mögött a tavaly év végi kapkodás állt. December végén lejárt a határidő a hivatalosan 2013-ig tartó pénzügyi periódus támogatásainak kiszórására, ezért nagyüzemben ment a projektek jóváhagyása, hogy ne maradjon a rendszerben kihasználatlan pénz. A közbeszerzési eljárások viszont körülményesek, azért a már korábban támogatást kapott projekteket bizonyos esetekben felmentették a procedúra alól. Azt a Miniszterelnökségen nem árulták el, hogy összesen hányan kaptak felmentést, és hogy ez mennyi pénzt érintett.

Mindenesetre ha az unió úgy érzi, hogy a nyílt verseny mellőzésével szabályt sértett Magyarország, akkor az érintett támogatásokat teljesen megvonhatják.

Ettől a történettől függetlenül a BruxInfo szerint több EP képviselő követeli az Európai Bizottság közbelépését miután az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF korrupciógyanús ügyeket talált a Magyarországra küldött felzárkóztatási források felhasználása körül.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.