Megvan, mennyibe került a Deepwater Horizon olajfúró katasztrófája a British Petroleumnak

2010 áprilisában következett be a világtörténelem egyik legdurvább olajkataszrófája. Ekkor robbant fel az USA déli partjai közelében dolgozó olajfúró, a British Petroleum (BP) által üzemeltetett Deepwater Horizon. A hatalmas robbanás majd 50 kilométerről is látható tűzgolyót lövellt az égbe, aztán 2 napig sikertelenül próbálták eloltani a tüzet. A személyzetből 11 ember meghalt. Aztán április 22-én a fúró elsüllyedt, az olajkút, amin dolgozott, pedig tovább ontotta magából az olajat - már közvetlenül a tengervízbe.

Az amerikai parti őrség hajói oltják a tüzet a Deepwater Horizon fúrótornyon bekövetkezett robbanás után. AFP PHOTO/US COAST GUARD

A környezeti károk óriásiak voltak, hatalmas erőkkel mentették a helyi élővilágot, és próbálták korlátozni az olajfolt terjedését az amerikai hatóságok és a BP szakértői.

A tragédia után még több mint egy évig folyamatosan jöttek a hírek arról, mekkora károkat is okozott a térdég élővilágában a Deepwater Horizon felrobbanása.

A kármentésnek mostanra nagyjából vége, és a költségek legnagyobb részét a BP-re terhelték. A cég pénzügyi vezetője most azt mondta a Financial Times-nak, hogy ők eddig

62 milliárd dollárt, azaz kb. 17,5 ezer milliárd forintot fizettek.

Ez a magyar devizahiteles-mentés költségeinek pont 17,5-szöröse, és az éves magyar GDP kicsit kevesebb mint fele.

Nem sok olyan cég van a világon, ami egy ekkora számlát elbír, de a BP vezetői azt állítják, ők komolyabb gondok nélkül le tudták nyelni. Persze az ő cégüket is megingatták a költségek.