A WADA szerint Oroszországban államilag irányítják a sportolók doppingolását

A Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA) legújabb jelentése szerint az orosz sportminisztérium közvetlenül irányította és felügyelte az orosz sportolók vizeletmintáinak manipulálását a 2014-es szocsi téli olimpián.

A vizsgálatokat vezető Richard McLaren szerint bizonyítékaik vannak arról, hogy a doppingbotrányban több orosz állami hivatal, a sportminisztérium és a titkosszolgálatok is részt vettek. A WADA szerint személyesen az orosz sportminiszter helyettese rendelte el, hogy gyűjtsék össze az orosz sportolók vizeletmintáit, és McLaren elképzelhetetlennek tartja, hogy a miniszternek, Vitaly Mutkónak fogalma sem volt arról, mi történik.

A gyanú szerint az orosz sportolók úgy tudták megúszni az ellenőrzéseket, hogy egy moszkvai laborban jó előre eltették a tiszta mintáikat, amikor épp nem szedtek semmit. Majd mikor élesben ellenőrizték volna a vizeletüket, a laborok falába fúrt „egérlyukakon keresztül” becsempészték a doppingmentes mintákat.

A súlyos vádakat tartalmazó vizsgálati jelentés valószínűleg új lendületet ad azoknak a követeléseknek, amelyek kizárnák az orosz sportolókat a 2016-os riói olimpiáról. (BBC/Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.