A WADA szerint Oroszországban államilag irányítják a sportolók doppingolását

sport
2016 július 18., 13:49

A Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA) legújabb jelentése szerint az orosz sportminisztérium közvetlenül irányította és felügyelte az orosz sportolók vizeletmintáinak manipulálását a 2014-es szocsi téli olimpián.

A vizsgálatokat vezető Richard McLaren szerint bizonyítékaik vannak arról, hogy a doppingbotrányban több orosz állami hivatal, a sportminisztérium és a titkosszolgálatok is részt vettek. A WADA szerint személyesen az orosz sportminiszter helyettese rendelte el, hogy gyűjtsék össze az orosz sportolók vizeletmintáit, és McLaren elképzelhetetlennek tartja, hogy a miniszternek, Vitaly Mutkónak fogalma sem volt arról, mi történik.

A gyanú szerint az orosz sportolók úgy tudták megúszni az ellenőrzéseket, hogy egy moszkvai laborban jó előre eltették a tiszta mintáikat, amikor épp nem szedtek semmit. Majd mikor élesben ellenőrizték volna a vizeletüket, a laborok falába fúrt „egérlyukakon keresztül” becsempészték a doppingmentes mintákat.

A súlyos vádakat tartalmazó vizsgálati jelentés valószínűleg új lendületet ad azoknak a követeléseknek, amelyek kizárnák az orosz sportolókat a 2016-os riói olimpiáról. (BBC/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.