Van egy perce? Egy kicsit átmosnánk az agyát a meccs szünetében!

Média
2016 július 18., 19:32
comments 212

Minek erőlködni az M1-en naphosszat a politikai propagandával, amikor az egészet meg lehet oldani egy percben?

Ehhez persze nézők is kellenek, márpedig az a közszolgálati tévén jellemzően alig akad. Viszont itt volt az Európa-bajnokság, amikor olyanok is odakapcsoltak a köztévére, akiknek ez mostanában eszébe sem jutott. Vagy azért, mert már látták, hogy mi folyik ott, vagy azért, mert már el is felejtették, hogy pár rongyos tízmilliárdért közpénzéből több csatorna is készül.

Azt nem tudom, hogy kinek juthatott eszébe az M1-en időnként elsütött Egy Perc Híradót betenni az Eb-meccsek szünetének a legelejére, amikor a játékosok még lefelé kocognak a pályáról, a szakértőket pedig gyorsan megkérik, hogy a hosszabb fejtegetéssel várjanak egy kicsit, a néző eközben otthon még el sem indult a hűtőhöz/vécére, a kocsmában a pincérnek pedig nem volt ideje levenni a hangot a kivetítőről.

De ahogy a köztévénél a hírhamisítás nemhogy kettétörné, de fantasztikus lendületet ad egy karriernek, az „egypercest a szurkolóknak” ötletgazdája is alighanem főszerkesztő lesz nemsokára. Ha már most is az, akkor a határ a csillagos ég.

Miután az Európa-bajnokságon csak egy-egy egypercesbe futottam bele, most utólag egyben megnéztem az összeset, ami majdnem ötven adás. (Nem volt könnyű, keresésre nem jönnek ki a Médiaklikken, pedig az MTVA-nál igazán büszkék lehetnének arra, ahogyan 60 másodpercben összefoglalják a nap számukra és a kormány számára legeslegfontosabb történéseit. Az M4-en szerencsére fent vannak a meccsek, szünettel együtt.)

Az látszik, hogy nem volt kiforrott terv az Egy Perccel, mert például az Eb-nyitómeccs szünetében még nem volt a hatvan másodperces villámhíradó. A második meccsre már kapcsoltak.

Az Egy Perc Híradó Eb-különkiadása kb. úgy kezdett, mint a magyar válogatott a legelső meccsén, az osztrákok ellen, megilletődten, Alaba pedig majdnem gólt szerzett a 30. másodpercben.

Mert mit mondhatunk arra a próbálkozásra, hogy a szurkolóknak bemutatkozó Egy Perc Híradóba ezzel indult:

Ez a hír arról szól, hogy negyedik alkalommal adták át a Családháló-díjat, Rétvári Bence államtitkár üzenete: egyre többen érzik, hogy Magyarország családbarát országgá válik.

Mielőtt elveszítenénk a sörért induló nézőt, jött egy másik államtitkár, Soltész Miklós. Na, itt már azért látszik, hogy van erő a műfajban.

Aradról azt üzente Soltész államtitkár úr a szombat délutáni meccsnézőknek, hogy

„folyamatos kihívások előtt álló családjaink csak úgy fognak fennmaradni, ha visszatérnek keresztény gyökereikhez”A harmadik hírbe is jutott egy államtitkár, Palkovics László, oktatásért felelős. Ő a kormány házi lapjának azt nyilatkozta, hogy rövidebb, harminc perces tanórák lesznek az első és második osztályban. Ez lehetett az a pillanat, amikor a kanapén ülő családok boldogan ölelkeztek össze.

De van-e 60 másodperces közszolgálati híradó migránshírek nélkül? Húzós, mert 40 másodperc már lement. Mégis, a három jó hírrel addig megerősített magyar családoknak bizony szembe kellett nézniük azzal, hogy Európa többi részén nem mennek annyira jól a dolgok. Mert ugyan összesen csak két illegális migráns érkezett a görög szigetekre az elmúlt 24 órában, a Földközi-tengeri útvonal viszont egyre aktívabb, aznap 130 migránst mentettek ki 25 kilométerre Líbia partjaitól.

Még azt sem tisztelik, hogy Európa focit akar nézni.

Az Egy Percnek szoknia kellett az Eb légkörét, kereste a hangját eleinte. Semjén Zsolttól például csak egy ásítóan unalmas idézetre telt a felvidéki Magyar Közösség Pártja tisztújító kongresszusáról („a magyar kormány továbbra is a szlovákiai magyarság politikai kifejeződéseként tekint az MKP-ra”).

Vagy előfordulhatott az a döbbenetes eset, hogy az Eb negyedik, szombati esti meccsének (angol-orosz) szünetében jelentkező Egy Percben egyetlen hír sem volt a migránsokról. Egy hang sem. Semmi sem, csak Semjén, Családbarát-díj, nagy eső és a kormány jóvoltából a Velencei-tónál nyaraló kárpátaljai gyerekek.

Ezt azért másnapra gyorsan sikerült korrigálni:

A nyolcadik meccsre végre elérte az üzemi hőmérsékletet az Egy Perc, ebbe szó szerint ezek a hírek fértek be:

1. KÖLTSÉGVETÉS. Az adócsökkentés, otthonteremtés és a gyarapodás büdzséjeként jellemezte a kormány az elfogadott jövő évi költségvetést, amiről Varga Mihály azt mondta, hogy továbbra is biztosítja a kiszámítható gazdasági növekedést.

2. FEJLESZTÉSEK. Irodát nyitott Budapesten az Európai Beruházási Bank. Orbán Viktor az avatón azt mondta: a hitel eszköz arra, hogy felpörögjön a gazdaság és munkahelyek szülessenek. Létrejött egy 30 milliárdos hitelszerződés is, elsősorban óvodák és iskolák fejlesztésére.

3. BÉREMELÉS. 15 százalékkal emelkedik a kulturális ágazat több mint 20 ezer közalkalmazottjának a bére jövőre, amire több mint ötmilliárdot szán a kormány - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

4. MIGRÁCIÓ. Visszaszállítják a tranzitzónákhoz azokat a migránsokat, akiket a határ 8 kilométeres körzetében fognak el. Bakondi György szerint ezzel megelőzhető, hogy Magyarországon nagy létszámú illegális bevándorló tartózkodjon.

A bérekről szóló címek személyes kedvenceim lettek:

photo_camera A meccs szünetében örülhet a kulturális ágazat több mint 20 ezer közalkalmazottja.
photo_camera A meccs szünetében örülhet több mint félmillió közszférában dolgozó.
photo_camera A meccs szünetében örülhetnek az ápolók, szakorvosok és szakgyógyerészek.
photo_camera A meccs szünetében örülhetünk mindannyian. Többet keresünk, mint tavaly ilyenkor.
photo_camera A meccs szünetében örülhetnek azok, akik munkájukkal hozzárjárulnak az ország gyarapodásához. A kormány jövőre jobban meg szeretné becsülni őket.
photo_camera A meccs szünetében örülhetnek az alapellátásban dolgozó védőnők és fogorvosok, valamint a háziorvosok.
photo_camera A meccs szünetében örülhetnek a járási hivatalokban dolgozók, jövőre pedig minden közigazgatásban dolgozó.

Az Európa-bajnokságon a játékosok között többnyire úgy osztják szét a jutalmat, hogy az kap többet, aki sokat volt pályán. Ha így osztanának gázsit az Egypercesek szereplőinek, akkor Szijjártó Péter járna legjobban, csak második lenne Orbán. A három legjobb idézet a 13-ból:

  • Európa jövőjét és versenyképességét alapvetően meghatározza a migránskérdés, valamint az ukrán és grúz vízummentesség.
  • 220 új munkahelyet hoz létre a brit tulajdonú Mondi Kft. Békéscsabán. A csomaglóipari cég fejlesztését a kormány is támogatta. Szijjártó Péter szerint ez a megállapodás a magyar-brit gazdasági együttműködésében is előrelépés.
  • Brüsszelt meg kell állítani. Olyan döntéseket kell hozni, amelyek megegyeznek az emberek véleményével. ezért is van szükség a kvótéáról szóló népszavazásra. Ha Soros György javasalta megvalósulna, akkor több milliárd eurót vennének el a magyaroktól.

A legtöbbet a viszont nem is Orbán, nem is Szijjártó, hanem a migránsok voltak pályán.

Miközben 3 vagy 4 hír fért el összesen a nap legfontosabb történéseibe, az 50 Eb-s Egy percből 48-ban volt téma a migránsokról szóló népszavazás vagy maguk a migránsok, többnyire természetesen bajkeverőként. Volt, hogy ehhez még ide sem kellett jönniük:

„Migránsok késelték meg egymást Szerbiában alig néhány kilométerre a magyar határtól egy benizkút közelében. Idén már több mint 20 ezer migráns érkezett Magyarországra.”

Még gyerekmigránsok is balhéztak:

„Összeverekedett 20 migráns a fóti gyermekotthonban. Fiatalkorú bevándorlók csaptak össze. A városban élők azt mondják, hogy nem érzik magukat biztonságban, a lakók ugyanis bármikor kijöhetnek a városba.”

Vagy előfordult az is, hogy valami nem tetszett nekik. Hogy mi, az lényegtelen:

„Ismét demonstráltak a migránsok a kiskunhalasi befogadóközpontban. Bakondi György szerint szükséges létszámú rendőri erő érkezett a helyszínre.”

A legzavarbaejtőbb az a hír volt, ami rövidsége miatt akár még azt a látszatott is kelthette az egyszeri futballszurkolóban, hogy ez egy migránssimogató kormány:

„Egyenként 50 millió forinttal támogatja a kormány a karitatív tanács öt szervezetét, amelyek a migránsok ellátásában vesznek részt - jelentette be Soltész Miklós államtitkár.”

photo_camera Egyik nap

De természetesen az esetleg megtévedt szurkoló, ha rendesen figyelt, akkor a másnapi egypercesekből megtudhatta, hogy a kormány nem szédült meg:

photo_camera Következő nap

„A Frontex jelentése alátámasztja a kormány eddigi álláspontját, miszerint a külső határokat meg kell védeni – jelentette ki Bakodni György. Az unió hatrárőrizeti szervezetének legfrissebb elemzése szerint a határzár hatásosabb a migránsok visszatartására, mint az EU-török megállapodás.”

A nagy érdeklődés miatt nyilván külön kategóriát jelentenek a magyar meccsek szünetében leadott egypercesek.

Az osztrákok elleni 60 másodpercbe ez fért bele:

„Terrortámadás. Temetőt csinálunk az Eb-ből. Ezt üzente az a férfi, aki hajnalban Párizs mellett halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot és annak feleségét. A támadó kapcsolatban állt az Iszlám Állammal.”

Aztán jött

  • a KÜLSŐ HATÁROK VÉDELME,
  • a BŐVÜLŐ IPAR és
  • a MAGASABB BÉREK.

A második meccsünk Izland ellen volt. Egy belga-ír volt előtte délután háromkor, ennek a szünetében ez hangzott el:

„A belga hatóságok a fővárosban 12 embert letartóztattak, akik a gyanú szerint újabb terrortámadásra készültek, most focidrukkerek ellen.”

Az Izland elleni meccsünk szünetében, amellett, hogy az MTVA büszkén bejelentette, hogy a következő rengeteg évben ők közvetítik az olimpiát, arról tájékoztatta a nézőket, hogy:

„Menekültügyi eljárás alatt álló pakisztáni férfi rabolt ki késsel egy fiatal lányt Budapesten - mondta Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. A támadó a bicskei befogadóállomáson él.”

Illetve:

„Csak a magyarokra tartozik, hogy kivel szeretnének egy országban élni - mondta az Országgyűlés elnöke. Kövér László hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a betelepítési kvóta elleni őszi népszavazáson egyértelmű eredménnyel üzenjünk Brüsszelnek.”

A harmadik meccsünkön, a magyar-portugálon békés kormánypropaganda ment:

  • Áder János levélben kérte a világ 10 legnagyobb szén-dioxid kibocsátó ország vezetőjét, hogy kevesebb szén-dioxidot bocsássanak ki.
  • Az Alkotmánybíróság döntése után végleg eldőlt, hogy lesz népszavazás a kényszerbetelepítésről - mondta Dömötör Csaba államtitkár. Kijelentette: a kormány nemet mond arra, hogy a menekülteket kötelezően szétosszák a tagállamok között.
  • Népszerű a Csok. Egyre nő az érdeklődés. Az államtiktár azt mondta: amíg a kormány hivatalban van, a magyar családok számíthatank az otthonteremtési kedvezményekere.
  • Viharkárok.

Aztán jött a belgák elleni meccs. Egy nappal előtte ez ment az egypercesben:

Merényletre készültek szélsőséges iszlamisták a magyar-belga Eb-meccs idején Belgiumban. A magyar hatóságok már napokkal korábban terrorveszélyre figyelmeztettek. Arra kérik a Franciaországba induló magyar szurkolókat, hogy regisztráljanak és tartsák be a TEK ajánlásait.

Eközben a magyarok negyedik meccse is a fociról szólt. A belgák elleni nyolcaddöntő nézőcsúcsot hozott az M4-nek, hárommillióan látták a 0-4-et, ez volt az elmúlt tíz év legnézettebb sporteseménye. A szünetben ezt kapták a nézők:

„Magyarország ma a rendet képviseli az egyre inkább rendetlenné váló Európában - mondta Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatóján. A kormányfő hozzátette: Európa számos vezetője nem vállalja a küzdelmet az újkori népvándorlással szemben.”

„Rogán Antal szerint a kényszerbetelepítés elleni őszi magyarországi népszavazás arról szól, hogy a bevándorlókat ne lehessen rákényszeríteni a tagállamokra. valamint arról, hogy a magyaroknál legyen a döntés joga és azt ne vehesse magához Brüsszel.

BÉREMELÉSEK. A béremelésekről is szól a 2017-es év, amit a stabil gazdaság tesz lehetővé - közölte Dömötör Csaba államtitkár. A kormány szeretné megbecsülni azokat, akik a munkájukkal hozzájárulnak az ország gyarapodásához.”

Viharkárok Hódmezővásárhelyen. (Ez talán inkább Lázár Jánosnak szólt a Rogánék uralta Híradóból, mint a nézőknek.)

Ha pedig valaki nem kormánypárti megszólalót, netán egyenesen ellenzékit hiányol (a valódi hírek mellett) az Eb-s egypercesekből, azoknak megmutatjuk, hogy volt egy ilyen hír is:

Igen, a bármikor előrántható Gyurcsány Ferencről van szó. Szó szerinti idézet:

„Gyurcsány Ferenc Brüsszel magyar hangja - így reagált a Fidesz frakcióvezető-helyettese Gyurcsány Ferenc kijelentésére. A DK elnöke a brit népszavazást érékelve úgy fogalmazott: Orbán Viktornak át kell gondolnia menekültellenes politikáját, mert az gyengítheti az unió egységét. Gulyás Gergely azt mondta: Gyurcsány Ferenc gondolkodásmódja komoly veszélyt jelent a magyar nemzeti kultúrára és a nemzetállamiságra.”

Augusztusban olimpia, azt is a Magyar Televízió közvetíti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.