Az ELTE etikai bizottsága másodfokon is helyrerakta G. Fodor Gábort

politika
2016 július 19., 11:45
comments 174
G. Fodor Gábor, a Századvég kuratóriumának elnöke
photo_camera G. Fodor Gábor még a Századvég színeiben.

Még januárban kezdeményezett etikai eljárást az ELTE G. Fodor Gábor - a Századvég egykori igazgatója, Orbán Viktor volt tanácsadója, politikai elemző - ellen, mert főszerkesztőként vállalhatatlan cikkeknek adott teret. Az ítéletre március 1-ig kellett várni, amikor is a bizottság az alábbiak szerint döntött:

photo_camera Részlet az ELTE etikai bizottságának júniusi közleményéből.

Az első cikk azért nem tetszett a bizottságnak, mert abban fürdőruhás lányokat mutogattak az "iran_sexy206" Instagram-profilról, azzal a felhívással, hogy ha egyszer már bevándorló-társaik "belekóstoltak szilveszter éjszakáján az európai lányokba, gondoltuk, mi is gyönyörködhetnénk egy keveset." Szellemes képaláírásoknak is jutott hely, köztük olyanoknak mint hogy ,,Helló szexi! Jössz elfoglalni Európát?;)"

A második írás Tóbiás József akkori MSZP-elnök feleségének erotikus képeit kommentálta olyan jelzőkkel, mint "maszturbációs segédeszköz". Ebben bemutatták a politikus 14 éves lányát is, akiről a szerzők azt írták: ,,nem tudjuk eldönteni, hogy mi lesz rosszabb: ha apja politikai vagy anyja pornófotós nyomdokaiba lép majd a szépséges Nina, mindenesetre mi egyiket sem kívánjuk neki."  

A cikkek heves reakciókat váltottak ki a médiában és politikai körökben egyaránt. G. Fodor a megjelenés másnapján, "A konzervatív újságírásról" c. posztjában ezekre így reagált: ,,Mindenkinek megadja, ami neki jár. A nagyságot értékeli, Az alávalőt lenézi. A ribancot annak nevezi, ami. (...) "

Később, az egyre növekvő felháborodás miatt G. Fodor megbánta a dolgot, és a cikkeket is eltávolíttatta. Azt írta többek közt, hogy "(...) eljött a bocsánatkérés ideje. Hibát követtem el, mert megengedtem, hogy a politikai viták hevében megsértsünk egy embert és a családját. Túlmentünk egy határon. Ezért elnézést kérek (...)".

Az ELTE eljárást indított a szexista, rasszista, emberi méltóságot sértő tartalmak miatt, mert szerintük a "habilitált docens úr cselekedete jelentősen és negatÍvan hatott ki az Egyetem társadalmi megítélésére és hírnevére", és március 1-én a fenti elítélő határozatot hozta.

G. Fodor fellebbezett, mert szerinte az egyetem a rektoron keresztül már azelőtt ítéletet hozott, hogy az eljárást egyáltalán kezdeményezte volna, de ennek a bizottság legutóbbi, júniusi ülésén nem adott helyet. Azt is írták, hogy a docens nem akart élni annak lehetőségével, hogy szóban védje meg álláspontját a bizottság előtt.

Az ítélet szerint G. Fodor vezetése alatt készült első cikk azt sugallta az olvasói felé, hogy a kölni nemi erőszak alapján ugyanez megengedhető a bevándorló nőkkel szemben is, a másikban pedig súlyosan belegázolt egy politikus és hozzátartozója méltóságába.

Az etikai bizottság megerősítette márciusi ítéletét és elítélte G. Fodort, mert megsértette az egyetem normáit, etikai vétséget követett el. A testület ezért elrendelte a határozat közzétételét az egyetem honlapján, amit a közlés szerint az indokol, hogy a "vétség is nyilvánosan jelent meg." G. Fodor bizottsági tagságát megtarthatja, mert az nem áll összefüggésben a vétséggel. (ELTE Etikai Testület)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.