Orbán már az osztrák szélsőjobboldal elnökjelöltjének is túl kemény

2016 július 19., kedd 19:08
59

Súlyos hiba lenne az „Öxit”, vagyis Ausztria távozása az Európai Unióból, de vannak rendkívüli helyzetek, amikor népszavazásra kell bocsátani az uniós tagság kérdését – mondta Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje a német Bildnek.

Fotó: Robert Jaeger / APA / AFP Fotó: ROBERT JAEGER

Hofer azt mondta, hogy az EU-csatlakozásról 1994-ben tartott népszavazáson ugyan a belépés ellen szavazott, de az esetleges Öxit szerinte komoly károkat okozna a gazdaságnak, ezért továbbra sem szeretné, hogy hazája távozzon az EU-ból. De rendkívüli helyzetekben népszavazást kell tartani az uniós tagságról, például akkor, ha Törökországot felveszik az EU-ba – mondta.

A menekültválságról azt mondta, az osztrák „segítőkész nép”, amit többek között az 56-os magyar menekültek befogadásával is bizonyított, de ügyelni kell a mértékekre: például ha egy közösség tagjainak 1 százaléka menekült, még nincs baj, de ha 10 százalék a menekültek aránya, akkor megjelenik a kulturális önazonosság és a munkahelyek elvesztése miatti aggodalom és a félelem az iszlamizációtól.

Az iszlamizáció a terrorveszélyt és egy olyan „erőszakos iszlám” megjelenésének veszélyét jelenti, ami nem választja el egymástól az államot és az egyházat úgy, ahogyan „mi itt Nyugaton” – mondta az FPÖ politikusa, aki szerint a pártja azért beszél népvándorlásról, mert sok ember így éli meg a folyamatot. Mint mondta, ténykérdés, hogy nem érvényesülnek bizonyos európai szabályok, például az, hogy a menekülteknek az első biztonságos országban kell menedékjogot kérniük, és „a menekülteket igazságosan kell elosztani az egész EU-ban”, pedig az ilyen szabályok betartásával ellenőrizhető volna a helyzet.

Az interjú egy hosszabb, a Bild online-on megjelent változatában arra a kérdésre, hogy politikailag Angela Merkel német kancellárhoz vagy Orbán Viktorhoz áll-e közelebb, az FPÖ államfőjelöltje azt mondta, hogy a német kancellár „jó politikát csinál”, de „egyfajta sziget volt a politikájában” az a kijelentése, hogy Németország megbirkózik a menekülthullámmal,

a magyar kormányfő pedig „nagyon keményen fellép országa érdekeiért”, de ő a nemzeti érdekeket „valamivel lágyabban, barátságosabban” akarja képviselni.

Ausztriában május 22-én tartottak elnökválasztást. Hofer akkor nagyon szoros versenyben maradt alul a zöld párt támogatásával induló Alexander Van der Bellennel szemben. De az FPÖ megtámadta az eredményt, és az osztrák alkotmánybíróság úgy döntött, hogy mivel voltak választási hivatalnokok, akik nem tartották be megfelelően az előírásokat, és korábban bontották ki az urnákat, a szavazást meg kell ismételni. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt