Öngyilkos merénylők robbantottak egy afgán kisebbség békés tüntetésén

Legalább 80 halálos áldozata és 231 sérültje van a szombati kabuli robbantásnak, amit a hazara kisebbség békés tüntetésén követett el a résztvevők ellen két öngyilkos merénylő.

A demonstráción az iszlám síita irányzathoz tartozó hazara nevű etnikai kisebbség tagjai vettek részt, egy elektromos távvezeték ügyében tüntettek. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Update:

"Az Iszlám Állam harcosai robbanóöveket hoztak működésbe síiták egy gyülekezete ellen az afganisztáni Kabulban" - írták az ISIS szócsövének számító Amak nevű internetes oldalon.

Április óta ez volt a legsúlyosabb merénylet Kabulban. Akkor 60 halálos áldozata volt egy afgán biztonsági szolgálatok elleni támadásnak.

A szemtanúk elmondása szerint a rendőrök az első robbanás után levegőbe adott lövésekkel próbálták feloszlatni a tömeget. A robbanások nem egyszerre történtek,

a második robbantás az áldozatok segítségére sietőket célozta.
Asraf Gáni afgán államfő a tévében élő egyenes adásban mondott beszédet, vasárnapra nemzeti gyászt hirdetett.

Afganisztánon belül az ISIS eddig Nangarhar tartományban hajtott végre merényleteket, ha emögött is ők állnak, az azt jelenti, hogy sikerült kiterjeszteniük működésüket.

A síita és a szunnita felekezetek közötti feszültség szülte erőszaktól Afganisztán eddig mentes volt, Irakkal ellentétben. Így a merényletet az áldozatok vallása miatt egyfajta fenyegető üzenetként is lehet értelmezni. (MTI)

Afgán önkéntesek egy áldozat holttestét cipelik (WAKIL KOHSAR / AFP)