Kínozzák és megerőszakolják a puccskísérlet után letartóztatott embereket Törökországban

2016 július 25., hétfő 17:13
226

Az Amnesty International állítása szerint hiteles bizonyítékuk van arról, hogy a puccskísérlet után őrizetbe vett embereket kínzásoknak vetették alá, volt, akit meg is erőszakoltak.

A nemzetközi emberi jogi szervezet azt követeli, hogy engedjenek be nemzetközi megfigyelőket azokba a nem hivatalos börtönökbe, ahol a fogva tartják ezeket az embereket.

A szervezet szerint nem csak börtönökben és rendőrkapitányságokon, de sportközpontokban, istállókban és bíróságokon is tartanak fogva embereket, mivel a puccskísérlet utáni napokban tömegessé váltak a letartóztatások, több mint 10 ezer embert állítottak elő.

Lefegyverzett puccsista katonákat fenyegetnek Erdogan hívei a Boszporusz-hídon, Isztambulban július 16-án. Fotó: Getty Images/Gokhan Tan Fotó: Gokhan Tan

Az AI azt állítja, hogy hiteles bizonyítékuk van arról, hogy Isztambulban és Ankarában is voltak olyan letartóztattak, akik 48 órán át se vizet, se élelmet nem kaptak és az orvosi ellátást is megtagadták tőlük. Többeket különböző kínzási módszereknek vetettek alá, verések és nemi erőszak is történt.

A szervezet európai vezetője, John Dalhuisen beszélt arról is, hogy a letartóztatott személyek nem férnek hozzá ügyvédi védelemhez, családjuk sem látogathatja őket és sokan azt se tudják, mivel vádolják őket pontosan.

Szombaton a frissen kihirdetett szükségállapotra hivatkozva Recep Tayyip Erdogan államfő a korábbi négy napról 30 napra hosszabbította azt az időkeretet, amíg valakit vádemelés nélkül lehet fogva tartani. Az Amnesty szerint alkalmas lépés volt arra, hogy további kínzásoknak vessék alá a letartóztatott embereket.

Egy szemtanú beszámolója szerint az ankarai rendőrség sportcsarnokában 650-800 katonát tartanak fogva. Közülük legalább 300 emberen látszik súlyos verés nyoma, negyvenen járni sem tudnak. Gyakoriak a nyílt sebek, a törött csontok. A megszervezett információk alapján legrosszabbul a magasabb rangú katonatisztek jártak.

Gyakori, hogy a fogva tartottaknak nagyon szorosan hátra kötözött kézzel kell órákon át térdepelniük. Kihallgatásuk során sokak fejére zsák kerül. Sokan kerülnek úgy az ügyészek elé, hogy ruhájukat vér borítja. (Amnesty International)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt