Kórházban fekvő férfi sebéből kimászó férgek miatt van botrány Romániában

2016 július 25., hétfő 16:41
111

Múlt héten egy kifejezetten gyomorforgató videó kezdett el keringeni a román médiában: egy bukaresti kórházban fekvő, súlyos égési sérülésekkel kezelt férfi fülénél lévő sebből másztak elő különféle férgek. (A videó Vimeon megtekinthető, de tényleg csak erős gyomrúaknak ajánljuk.)

A felvételt a Spitalul de Arși kórház egyik aneszteziológusa, Camelia Roiu töltötte fel az internetre. Mint egy interjúban elmondta:

"Mi értelme lenne elrejteni, hogy mi történik itt valójában? Mi a rossza"bb, ha a közvélemény tudomására hozzuk a horrorisztikus körülményeket, amiben dolgoznunk kell vagy ha úgy élünk tovább, hogy nem tettünk semmit, hogy változtassunk ezeken?"

Arról is mesélt, hogy az intenzív osztályon legyek repkedtek. A felvételen látható páciens amúgy egy nappal a videó megjelenése után meghalt.

A kórház szóvivője, Adrian Stănculea a román állami tévének arról beszélt, hogy nem a férgek okozták a férfi halálát és természetesen azokat el is távolították már addigra a sebből. Azt nem is tagadta, hogy a felvétel valódi lenne. Mint elmondta, a férfi arcán lévő sebet halott szövet takarta, és azt nehezebb tisztítani, mert ha nem elég óvatosak, leszakíthatták volna a fülét is.

Ugyanakkor Roui szerint nem ez volt az egyetlen lárva temette páciens a részlegen. Ezért arra kérte kollégáit, ők is hozzák nyilvánosságra a hasonló eseteket. Elmondása szerint felhívásának vegyes fogadtatása volt, nem minden kolléga tartotta jó ötletnek, hogy a nyilvánossághoz forduljanak.

A nemrégiben kinevezett egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu egyértelműen a kórház vezetését okolta az állapotokért. Szerinte elfogadhatatlan, amit láttak, és valakinek időt kéne áldoznia az ebédszünetéből arra, hogy felszereljenek egy szúnyoghálót. Valamint, tette hozzá, reméli, hogy a felvételt készítő orvos kitisztította a sebet, miután letette a kameráját.

A román egészségügyben mostanában egymást érik a botrányok. Egy hónapja egy páciens azért halt meg, mert véletlenül rossz vércsoportú transzfúziót kapott. Egy májusi jelentés pedig arra jutott, hogy gyakorlatilag csapvízzel fertőtlenítenek a román kórházakban. Erről mi is részletesen beszámoltunk.

A Spitalul de Arși intenzív osztályát lezárták, miután megjelent a lárvás videó és a minisztérium közleményben tudatta, milyen lépések beiktatása után fogják csak újranyitni a részleget. (Vice)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt