Nem indulhat az olimpián az az atléta, aki segített leleplezni az állami szintű orosz doppingolást

2016 július 25., hétfő 18:49
77

Visszautasította a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) meghívását és szurkolóként nem utazik a riói ötkarikás játékokra az orosz Julija Sztyepanova, akinek férje, Vitalij 2014-ben egy német televíziós csatornának nyilatkozott az országban folyó szervezett doppingolásról. A futó egyben az olimpiai indulását megakadályozó vasárnapi döntés felülvizsgálatát kérte a NOB-tól.

A NOB vasárnap döntött úgy, hogy az atléta szolgálatai ellenére nem felel meg az etikai követelményeknek, így semleges résztvevőként sem indulhat az olimpián, ugyanakkor meghívta a házaspárt az ötkarikás játékokra.

"Soha nem az volt a szándékunk, hogy szurkolóként kapjunk meghívást Rióba"

- írta a házaspár a NOB általános igazgatójának, Christophe de Keppernek címzett hétfői levelében, reagálva a NOB vasárnapi határozatára. "Tisztelettel visszautasítjuk a meghívást szurkolóként, egyúttal azt kérjük, adják meg Julijának a tisztességes bánásmódot, amit megérdemel."

MICHAEL KAPPELER / DPA Fotó: MICHAEL KAPPELER

Sztyepanováék egyben az eltiltás felülvizsgálatát is kérték a NOB-tól, mint írták, a szervezet döntése igazságtalan, rossz és hamis állításokon alapul.

A 800-as futó Sztyepanovát - aki márciusban közölte, hogy nem orosz színekben szeretne indulni az olimpián - 2013 februárjában kétéves eltiltással sújtották, mivel a doppingellenőrzésnél a biológiai útlevelében rögzítettektől eltérő adatokat kaptak. Eredményeit 2011 márciusáig visszamenőleg törölték, így a 2011-es fedettpályás Eb-n szerzett második helyét is.

Férje, Vitalij Sztyepanov az Orosz Antidopping Csoport munkatársa volt és 2014-ben egy német tévéstábnak nyilatkozott az Oroszországban, valamint az orosz atlétikában zajló szisztematikus doppingolásról. A pár és kisfiuk ezt követően, 2014 decemberében Németországba költözött, majd tavaly novemberben Kanadában kért menekültstátust.

A doppingbotrány nyomán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a hónap elején kitiltotta az orosz versenyzőket az olimpiáról, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pedig csütörtökön elutasította a 68 érintett fellebbezését. Akkor még az a hír keringett, hogy Sztyepanova - aki külön engedéllyel elindult a hónap elején az amszterdami Eb-n - semleges versenyzőként rajthoz állhat Rióban. (MTI, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt