Privátban oroszokkal bizniszel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke

sport
2016 július 26., 08:38
comments 76
photo_camera Korunk két ismert zeneszerzője, Putyin és Bach
(Photo by Harry Engels/Getty Images)

Általános meglepetést keltett, hogy az államilag szervezett, támogatott és menedzselt doppingolás lelepleződése ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vasárnap végül nem zárta ki az orosz sportolókat az olimpiáról. Hiába derült ki az is, hogy a 2014-es téli olimpián államilag szervezték az orosz sportolók doppingmintáinak manipulálását. Legalább ilyen meglepő volt, hogy az egész állami-titkosszolgálati csalóhálózatot nagy személyes kockázatot vállalva leleplező orosz atlétát, Julija Sztyepanovát rettenetesen megszívatták, amennyiben a NOB nem engedte elindulni az olimpián, félreérthetelen üzenetet küldve a többieknek, miszerint "jobban teszed, ha kussolsz".

Garri Kaszparov egykori sakkvilágbajnok friss Facebook-posztja, illetve az azt kiváltó újságcikk segít értelmezni, hogy miért dönthetett így a NOB.

link Forrás

A jelszó: kéz kezet mos.

Az egyik ilyen ok Thomas Bach NOB-elnök szoros orosz kapcsolatrendszere lehet. Az egykori olimpiai bajnok vívó magánemberként kinevezése után is felügyelőbizottsági elnöke maradt a Weinig AG nevű német multicégnek, ami a világ legnagyobb fafeldolgozógép-gyártója. A Weinig erőteljesen jelen van Oroszországban, a központjuk Moszkva mellett található, ezen felül több irodájuk is van a fakitermelésben erős országban. (A német cégek esetében az fb-elnökség valódi, befolyásos pozíció, nem olyan díszposztféle, mint például a magyar rendszerben.)

A másik kapcsolat a vívás, Bach sportága. A korábban marginalizálódó sportág azóta kapott új erőre, hogy egy Putyin-szövetséges orosz oligarcha, a különféle listák szerint a leggazdagabb orosz, Alisher Uszmanov lett a nemzetközi szövetség elnöke. A 15-20 milliárd dollár közé becsült vagyonú, meggazdagodása előtt csalás miatt hat évet börtönben lehúzó kiskirály valósággal önti a pénzt a sportágba, miközben az övé például az Arsenal 30 százaléka is.

Uszmanov tag volt annak a szocsi téli olimpiának a szervezőbizottságában, amelyikről most bizonyította be a WADA, a nemzetközi doppingellenes szervezet, hogy az orosz sportolók tudatos, szervezett doppingolására, majd az ellenőrzések szervezett kijátszására épült.

A témában pár napja egészen borzongató cikket írt Jens Weinrich német tényfeltáró újságíró, amiben megemlíti, hogy Bach a karrierje kezdetén, fiatal ügyvédként az Adidas alapítójának, Horst Dasslernek volt az assziszense azon a sportpolitikai osztályon, aminek hatalmas befolyása volt a kor olimpiai pályázataira, a mozgalom merketingszerződéseire és hasonlókra. Bach később többször is cáfolni kényszerült, hogy piszkos ügyekben vett volna részt. Az osztály ugyanakkor az orosz titkosszolgálat figyelmének középpontjában állt. Ennek a titkosszolgálatnak volt akkoriban ügynöke Putyin elnök, aki az orosz sportélet doppingtól való megtisztítására kitalált szuperbizottság élére most éppen egy másik egykori KGB-ügynököt, Vitalij Szmirnovot tervez kinevezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.