Egykori francia külügyminiszter képviseli az EU-t a britek kilépését előkészítő tárgyalásokon

eu
2016 július 27., 10:36
comments 17

Michel Barnier volt francia külügyminisztert, volt uniós biztost nevezte ki szerdán az Európai Bizottság arra, hogy előkészítse, illetve vezesse a tárgyalásokat az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kiválására, amelyről a szigetország népszavazáson döntött.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a francia exminiszter október 1-jétől fogja betölteni a tisztséget, és közvetlenül a bizottság elnökének, az őt kinevező Jean-Claude Junckernek fog jelenteni.

Barnier korábban a külügyi és a mezőgazdasági tárcát is vezette Franciaországban, 1999 és 2004, majd 2010 és 2014 között pedig az Európai Bizottság tagja volt.

Michel Barnier (AFP PHOTO / JOHN THYS)
photo_camera Michel Barnier (AFP PHOTO / JOHN THYS)

"Nagyon örülök, hogy Michel Barnier barátom elfogadta ezt a fontos és kihívásokkal teli feladatot" - közölte Juncker. Mint írta, Barnier tapasztalt tárgyaló, aki kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik a tagállami fővárosokban és az Európai Parlamentben egyaránt, ez pedig nagy előnyt jelent majd a kiválási folyamat során.

Az egykori kétszeres uniós biztos pedig azt írta a Twitteren, hogy megtisztelő számára a kinevezés.

Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.
Az EU csúcsvezetői többször is amellett foglaltak állást, hogy minél előbb meg kell kezdeni az Egyesült Királyság kiválásáról szóló tárgyalásokat, a brit kormány azonban a jelek szerint időt szeretne nyerni. A tárgyalások megkezdése előtt Londonnak hivatalosan is jeleznie kell kilépési szándékát az Európai Uniónak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.