18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Már több mint félezer halottja van a Fülöp-szigeteki drogellenes vérfürdőnek

külföld
2016 július 29., 09:46
comments 336
Jennelyn Olaires meggyilkolt barátja, Michael Siaron holttestével Manilában. AFP PHOTO / NOEL CELIS
photo_camera Jennelyn Olaires meggyilkolt barátja, Michael Siaron holttestével Manilában. AFP PHOTO / NOEL CELIS

"Michael egy éve drogozik, de sosem volt díler" - sikítja a kamerák felé Jennelyn Olaires, miközben magához szorítja barátja, a harmincéves Michael Siaron holttestét. Siaront ismeretlen motorosok lőtték agyon Mannila egyik legforgalmasabb főútvonala közelében. A holtteste mellé kartonra firkált üzenetet dobtak:

"Pusher vagyok, ne kövesd a példám".

Jennelyn Olaires meggyilkolt barátja, Michael Siaron holttestével Manilában. AFP PHOTO / NOEL CELIS
photo_camera AFP PHOTO / NOEL CELIS

A tetthelyet hamar ellepik az újságírók, akik nem sokkal korábban egy másik gyilkosság helyszínén voltak a közelben. Ott egy egyelőre a csak "91. számú azonosítatlan áldozatként" megnevezett férfi holtteste mellé hasonló üzenetet raktak ismeretlen gyilkosai.

Kettő az 579 közül, akiket Rodrigo Duterte elnökké választása óta, az elnök bíztatására meggyilkoltak a rendőrök, vagy az önszerveződő halálbrigádok. Előbbiek már 377 emberrel végeztek mindenféle jogi eljárás nélkül, a lincselő halálbrigádok 154 gyilkosságnál tartanak, 48 áldozatról meg egyelőre azt se tudni, hogy ki végzett velük. Őket csak "hulladéknak" nevezik, mert gyilkosaik fóliába csomagolva egyszerűen kidobják őket.

A Fülöp-szigeteken Duterte elnök engedélyével számolatlanul lincselik meg azokat, akit kábítószerdílernek gondolnak.
photo_camera AFP PHOTO / NOEL CELIS

Csak hogy arányaiban is érzékeltessük a vérfürdő méreteit: a kábítószerezőkkel korábban sem kesztyűs kézzel bánó hatóságok január 1. és június 15. között 68 gyanúsítottat gyilkoltak meg. Duterte hatalomra kerülése óta 3600 kábítószerezőt tartóztattak le, 120 ezren pedig inkább önként feladták magukat, nehogy meggyilkolja őket egy halálbrigád. (Via IB Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.