Afrika legismertebb diktátora is azt szeretné, ha Donald Trump lenne az USA következő elnöke

külföld
2016 július 30., 07:27
comments 87


Nem csak az észak-koreai állami média és Orbán Viktor jelezte, hogy jobb lenne, ha Donald Trump lenne az Egyesült Államok következő elnöke, Zimbabwe régóta hatalmon lévő elnöke, Robert Mugabe is utalt arra, hogy ennek örülne.

Két amerikai képviselő, Chris Coons és Adam Schiff épp az afrikai országban járt, hogy vadállat-kereskedelmi szabályokról tárgyaljanak helyi illetékessekkel, amikor jelezték, hogy az elnök és a belügyminiszter le szerente ülni velük tárgyalni. A két politikus a Politiconak mesélte el, hogy mi történt ezután. Állítólag hamar feszültté vált a helyzet, amikor Mugabe rákérdezett, az Egyesült Államok miért szankcionálja az országát.

Erre amúgy nem annyira nehéz válaszolni, Zimbabwében rendszeresek a választási csalások, a hatalom nem tartja tiszteletben a legalapvetőbb szabadságjogokat, óriási a korrupció és így tovább.

Miután a képviselők felsoroltak párat ezek közül, kínos csend állt be. Majd Mugabe annyit mondott, hogy ha majd Trump lesz az elnök, bánni fogják, hogy nem voltak kedvesebbek hozzá.

A Quartz szerint amúgy nem világos teljesen, miből gondolta Mugabe, hogy Trump nyitottabb lenne felé, hiszen egyelőre egyetlen nyilvános megjegyzést sem tett az országról. (Már ha tudja egyáltalán, hogy létezik ilyen.)

Igaz viszont, hogy kampányában Hillary Clinton említette Zimbabwét: amikor Trump gazdasági terveiről beszélt, akkor mondta azt, hogy azok olyanok, mint amiket az afrikai országban a kilencvenes években bevezettek. Azok akkor gazdasági összeomlást és hiperinflációt hoztak.

A két amerikai politikus arról is beszélt, hogy Trump elnökjelöltsége megnehezíti a munkájukat, mert nehezebben veszik őket komolyan külföldön, autoriter államokban is gúnyolódnak rajtuk. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.