Az orosz sportolók minden napja doppingellenőrzéssel indul Rióban

sport
2016 július 30., 07:29
comments 35

Azok az orosz sportolók, akik már Rióban készülnek az olimpia jövő pénteki rajtjára, legalább egyszer átestek doppingvizsgálaton a helyszínen. Igor Kazikov, a küldöttség vezetője elmondta: minden reggel doppingellenőrök keresik fel az orosz versenyzőket, és mintát vesznek tőlük, ugyanakkor nem tudja, hogy más országok sportolóival szintén hasonló módon bánnak-e a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) munkatársai.

Vitalij Mutko sportminiszter bejelentette, mostani tudásuk szerint 272 orosz sportoló indulhat az olimpián a részvételi jogot kiharcoló 387-ből. Hozzátette: minden bizonnyal jogi lépéseket tesznek, és az sem kizárt, hogy polgári bírósághoz fordulnak, nem pedig a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS).

A WADA fővizsgálója, Richard McLaren - aki a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését két hete hozta nyilvánosságra - államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete azonban úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

Így is sok orosz világsztár fog hiányozni Rióból, többek között a kétszeres olimpiai bajnok rúdugró, Jelena Iszinbajeva is, aki a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) határozata értelmében nem lehet ott az ötkarikás játékokon. Ő korábban hangsúlyozta: durván és szemtelenül megbüntették a tiszta sportolókat, akiknek nem volt lehetőségük megvédeni magukat, és más sportolók hibáiért bűnhődnek. (MTI)

Ajánljuk még ezt a korábbi cikkünket is:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.