Az FBI egyik alkalmazottja beismerte, hogy néha a kínai kormánynak is kémkedett

külföld
2016 augusztus 02., 10:57
comments 101

Az FBI egyik alkalmazottja a bíróság előtt bevallotta, hogy küldött titkos információkat a kínai hatóságoknak. Kun Shan Chun még Kínában született, majd később vette fel az amerikai állampolgárságot, a legtöbben Joey-nak szólították.

A 46 éves férfi márciusi letartóztatásáig villanyszerelőként dolgozott az FBI-nak. Az igazságügyi minisztérium szerint Chun még 2011-ben, az európai nyaralása alatt szervezte be a kínai kormány, amikor Olaszországba és Franciaországba utazott el.

A vádirat szerint 2013-ban egy meg nem nevezett kínai tisztviselőnek az FBI felépítéséről küldött ábrákat. Két évvel később pedig titkos dokumentumokról is küldött képeket neki, valamint kiadta az FBI ügynökök azonosítóit és utazási beosztásait is.

A hatóságok szerint a kínaiak pénzzel és utazásokkal hálálták meg a szolgálatait. Akkor kapták el, amikor épp egy beépített ügynöknek akart segíteni, hogy bizalmas információka juttasson el a kínai kormánynak.

Preet Bharara államügyész árulással vádolta a férfit. Chun azt mondta, már mélyen megbánta, amit tett, és nagyon szereti az Egyesült Államokat. Végül 21 és 27 hónap közötti börtönre számíthat, pedig ezért akár 10 év is járhatott volna neki. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.