Csetlő-botló amatőrök követelték minden idők legnagyobb váltságdíját Ecclestone anyósáért

külföld
2016 augusztus 02., 07:45
comments 34
photo_camera   Schunk a kiszabaulásakor

Véletlenek és hibák sorozatának köszönhető az ügyetlenkedő túszejtők részéről, hogy Bernie Ecclestone anyósát a váltságdíj kifizetése, vagy akár egyetlen lövés eldördülése nélkül sikerült kiszabadítani kilenc nap fogság után. Az akció részleteiről a Guardian írt.

Az anyósra, Aparecida Schunkra megkötözve, de sértetlenül találtak rá egy bérelt lakásban vasárnap este Sao Paulo egyik szegényebb negyedében, miután a rendőrség betörte a garázsajtót és megrohanta a házat.

Az emberrablók a valaha volt legnagyobb váltságdíjat, 36,7 millió dollárt követeltek a családtól.

A történelmi összeghez viszont nem társult hasonló léptékű profizmus.

Az akció kitervelője Jorge Eurico da Silva Faria, egy helikopterpilóta, aki dolgozott az Ecclestone családnak.

photo_camera Itt tartották fogva. Fotó: Sergio Castro/Estado Conteudo

Segítői, a 19 éves Vitor Oliveira Amorim és a 23 éves Davi Vicente Azevedo, akiket szintén letartóztatak, állításuk szerint 6000 dollárt kaptak az akcióért - ez hatezred része a váltságdíjnak. Amorim és Azevedo piti bűnözők voltak, ismerték őket a rendőrök, de közel sem hasonló súlyú ügyek miatt.

Július 22-én rabolták el az asszonyt otthonából. Hiába volt drótkerítés a ház körül - a házvezetőnő maga nyitott ajtót az emberrablóknak, mert azt mondták, megérkezett a házhozszállítás.

Ez volt talán az egyetlen igazán profi részlet az akcióban - azt ugyanis megtudták valahonnan, belülről, hogy épp egy új bútor érkezését várták.

A házvezetőnőt megkötözték, Aparecida Schunkot egy Ford Fiestával vitték el. Innen már elkezdődött a csetlés-botlás: ujjlenyomatokat hagytak maguk után, és azt sem vették észre, hogy az utcai kamerák felvették, amikor autót cseréltek. Elvitték a túszt egy lakásba, amit három hónappal korábban béreltek. Amikor a tulajdonos meglátogatta őket, nem engedték be a konyhába, mert egyikük azt mondta, ott van a barátnője. Közben a túsz volt a konyhában.

A rendőrség telefonhívásokat és emaileket is lenyomozott, miközben tárgyaltak a váltságdíjról. Azevedót akkor tartóztatták le, amikor kórházba ment egy motoros sérülés miatt. Ő vezette a rendőröket a lakáshoz, ahol közben Amorim figyelt a túszra.

Aparecida Schunk kiszabadulásakor azt mondta:

“Arra kérem a rosszfiúkat, ne raboljanak el senkit, mert le lesznek tartóztatva.”

Lánya és Ecclestone Angliában maradtak. Bár a Forma-1 főnök felajánlotta, hogy privát biztonsági cégeket bérel fel a nyomozás megsegítéséért, a brazil rendőrség azt tanácsolta, maradjon ki ebből.

photo_camera Bernie Ecclestone. Fotó: Phil Noble / AFP

“A rendőrök fantasztikusan végezték a dolgukat, abszolút első osztályú munka” - mondta Ecclestone. Családtagjai biztonságát azóta megerősítették.

Az Sao Paulo-i emberrablási csoport nagyon hatékonyan dolgozik, lényegesen lecsökkent az emberrablások száma a városban a kétezres évek eleje óra, amikor heti 2-3 ilyen eset történt. Persze ettől még világszinten így is magasnak számít az emberrablások száma itt is, és Rióban is, ami az egyik legaggasztóbb tényező az olimpia előtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.