Olasz igazságügy-miniszter: Az ISIS-nek szerepe lehet a migráció irányításában

Terrorizmus
2016 augusztus 04., 06:58
comments 93

Egyes tények az Iszlám Állam szerepét engedik feltételezni az Európába tartó migrációs hullám irányításában – állította Andrea Orlando olasz igazságügy-miniszter az olasz parlament Schengen-bizottságában tartott jelentésében, amiről a La Stampa írt.

Andrea Orlando szerint az ISIS szerepét a migránscsoportok mozgatásában megerősítette az utóbbi hetekben végzett nyomozási munka, amit a szervezett bűnözés és terrorizmus ellen tavaly felállított ügyészség végez Franco Roberti vezetésével. A nyomozás eredményeinek részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Az olasz hatóságok korábban arról beszéltek, hogy a líbiai embercsempész-szervezetek finanszírozzák az ISIS-t, és nem fordítva, de az új információik szerint az ISIS „terrorista finanszírozási csatornái” állnak Líbiából és Egyiptomból Európába induló migránscsoportok mögött. Ezenkívül az ISIS arról is dönt, hogy a migránsokból „hányat és hova – Olaszországba, Görögországba vagy máshova – küldjenek” – mondta az igazságügy-miniszter, aki szerint

az „embercsempészek munkáját Líbia és Egyiptom bizonyos kikötőiben az ISIS-hez közeli emberek irányítják”.

Az év eleje óta több mint 93 ezer migráns jutott el Olaszországba, és az Egyiptomból Olaszországba induló migránsok száma a tavalyi év azonos időszakához képest 104 százalékkal emelkedett. A miniszter szerint ennek a migrációs útvonalnak az erősödése is szervezettségre utal.

Egyelőre nem találtak arra utaló jeleket, hogy Olaszországban az embercsempészek külön „központot” működtetnének – mondta.

Andrea Orlando arról is beszélt, hogy az olaszországi börtönökben 345 szélsőséges iszlamista foglyot tartanak számon. Ők ünnepelve fogadják az ISIS terrorista merényleteiről szóló híreket. Az olasz börtönökben 10 500 muszlim rab van, közülük 7500 gyakorolja a vallását, és az igazságügy-miniszter szerint nagy arányban radikalizálódnak, de számot nem mondott.

Itt írtunk arról, hogy a francia börtönökben a legerősebb az iszlamista terror, mert az elítélt terroristák a legtekintélyesebb rabok, és könnyen szereznek fiatal követőket, hiszen a francia börtönökben a rabok túlnyomó többsége muszlim. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.