Irom Sarmila Csanu 16 év után feladta a világ leghosszabb éhségsztrájkját

Ma véget ért a világ eddigi leghosszabb éhségsztrájkja: az indiai Irom Sarmila Csanu 16 éven át tiltakozott így az indiai fegyveres erőknek különleges jogköröket adó törvény miatt, ami alapján felhatalmazás nélkül is le lehet tartóztatni embereket, és bizonyos helyzetekben emberek agyonlövése is engedélyezett – írta meg a BBC és az AP hírügynökség egy jogvédőre hivatkozva.

Irom Sarmila a szabadulása napján (Fotó: Biju Boro / AFP)

Az aktivista júliusban közölte a felette rendszeresen ítélkező bírósággal, hogy augusztus 9-én fel fog hagyni az éhségsztrájkkal, és a bíróság válaszul elrendelte a szabadlábra helyezését. Az aktivista azt is bejelentette júliusban, hogy független jelöltként indul a közelgő parlamenti választásokon Manipur szövetségi államban.

A törvény, ami ellen tiltakozott, most is több indiai államban érvényben van, Manipuron kívül például a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén. Sarmila azután kezdett bele az éhségsztrájkba, hogy katonák 2000-ben a törvény alapján agyonlőttek tíz civilt Manipurban.

Az aktivista az elmúlt 16 év legnagyobb részét egy kórházban töltötte hatósági őrizet alatt. Több mint egy évtizeden át az orrán keresztül, egy csövön kényszertáplálták gyógyszerekkel és gyermektápszerrel. Becslések szerint csak a kényszertáplálás hetente legalább 500 dollárjába került a manipuri kormánynak. Arról nem szóltak a jelentések, hogy a másik 6 év éhségsztrájkját hogyan élte túl.

A kormány rendszeresen feljelentette az aktivistát azzal a váddal, hogy öngyilkosságot akar elkövetni. Az illetékes bíróság emiatt 2 hetente beidézte, rendre megalapozottnak találta a vádat, és úgy rendelkezett, hogy az aktivistának őrizetben kell maradnia. Egyszer fordult elő, 2 évvel ezelőtt, hogy elutasították a vádat. Ekkor szabadon engedték Sarmilát, de 2 nappal később megint őrizetbe vették, mert folytatta az éhségsztrájkot.

Sarmila a tiltakozásával világhírűvé vált, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet pedig „lelkiismereti fogolynak” minősítette, aki ezáltal anyagi támogatásra volt jogosult az AI által alapított segélyalapból. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.