Mégsem engedi a marseille-i önkormányzat, hogy burkini napot tartsanak egy magánkézben lévő, kibérelt aquaparkban, mert zavargásoktól tartanak

külföld
2016 augusztus 09., 19:16
comments 401

A muszlim nőknek előírja a vallásuk, hogy takarják a hajukat és a testük nagyobb részét az idegen férfiak elől (vannak irányzatok, ahol a teljes testet takarni kell, de a többség ennél sokkal megengedőbb). A vallási előírásoknak megfelelően ezért a legtöbb muszlim nő nem is vehet fel nyilvános helyen olyan fürdőruhát, ami Európában megszokott.

De ez még nem baj, létezik ugyanis erre a célra egy, a testet teljesen takaró, csak a kezeket, a lábfejeket és az arcot szabadon hagyó fürdőruha. Ezt burkininek hívják, de a név kicsit megtévesztő, a burka ugyanis olyan ruha, ami a szemet leszámítva mindent takar.

A helyzet azonban sajnos az, hogy ilyen burkiniket meg mindenféle fürdő-hidzsábot tilos viselni Franciaországban a nyilvános fürdőkben.

A tiltás indoka az, hogy ezek a ruhák hátráltatják a nemi egyenjogúság ügyét, mert börtönbe zárják a nőket.

Ilyen egy burkini, ezt például a Marks and Spencer gyártja. (AFP PHOTO / MARKS AND SPENCER / Handout)
photo_camera Ilyen egy burkini, ezt például a Marks and Spencer gyártja. (AFP PHOTO / MARKS AND SPENCER / Handout)

Ezért viszont egy marseille-i nőszervezet, a Smile 13 úgy döntött, hogy szeptemberre kibérel egy helyi aquaparkot, és burkini-napot tart. A meghívóknak kiemelték, hogy így lehet engedély a muszlim fürdőruhák viselésére, és arra is, hogy csak olyan nőket engedjenek be, akiknek legalább a mellkastól térdig takaró fürdőruhájuk van.

A szervezet szerint Franciaországban vallásszabadság van, ebből pedig az következne, hogy minden nő fürödhet úgy, ahogyan a vallása diktálja.

A rendezvény tervén azonban nagyon felháborodtak a helyi szélsőjobbos képviselők, provokációnak nevezték az ügyet. A szervezők kaptak több halálos fenyegetést is.

A szervezők most kiraktak egy Facebook posztot, amiben azt írják, hogy a fenyegetések hatására végül az aquapark üzemeltetői lemondták a rendezvényt, és a helyi hatóságok is megtiltották a burkini-nap megrendezését, mondván, hogy zavargásoktól tartanak. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.