70 millió forint agrártámogatást vett fel földjeire a Miniszterelnökség agrártámogatásokért felelős államtitkára

POLITIKA
2016 augusztus 11., 07:05
comments 139

Kis Miklós Zsolt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kis- és középvállalkozásokért felelős alelnöke volt, mielőtt 2014. június 15.-én a Lázár János keze alatt működő Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára lett. Az agrártámogatásokért felelős államtitkár nevén összesen 96 hektárnyi külterületi telek van feltűntetve a vagyonnyilatkozatában.

Kis 96 hektányi földjére az elmúlt hat évben több, mint 100 millió, az elmúlt három évben összesen 70 millió forint agrártámogatást vett fel különböző állami és uniós forrásokból.

photo_camera Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. Foto: kormany.hu

Az 1979-es Nyársapáti születésű Kis 2002 óta édesapjával - a település polgármesterével - közösen gazdálkodik, szamócát és csonthéjas gyümölcsöket termesztenek a családi birtokon, de vannak zöldségeik és erdőgazdálkodással is foglalkoznak. Kis egyik mottója, hogy “a közös érdekek megtalálásával, erős összefogással lehetünk csak versenyképesek az agráriumban.”

Már a 2010-es kormányváltás előtt a nyársapáti Fideszben dolgozott, elnöke lett a szervezetnek, bejutott a Pest megyei közgyűlésbe is. 2014-ig Nyársapáti alpolgármestere is volt. Ezután lett az egyik legfiatalabb államtitkár az Orbán-kormányban. Keresete havi 1 millió forint, egy Skoda SuperB-t, egy Ipad Air-t és egy Iphone 5S-t használ állami juttatásként. Kisnek van 18 millió forint megtakarítása és egy 200 négyzetméteres háza szülőfalujában.  

A Blikk még az államtitkár kinevezése után készített összesítést támogatásairól, és akkor az derült ki, hogy Kis 2009-ben 426 ezer, 2010-ben 4,4 mllió, 2011-ben már 11 millió, 2012-ben 30 millió forint agrártámogatást kapott gyümölcstermesztésre, biztosítási díjra és faaprító gépekre.

2014-ben, amikor kinevezték, 32 millió forint támogatást vett fel a földjei után gyümölcstermesztésre, munkagépek beszerzésére és apríték-tároló építésre, amiből 11 milliót már hivatalba lépése előtt kifizettek neki.

"Tekintettel arra a tényre, hogy minden támogatást, pályázatot még bőven az államtitkári kinevezésem előtti években nyertem el, s mindössze ezek pénzügyi rendezése, kifizetése tolódik át a kinevezésem utáni időszakra, természetesen a helyzet nem összeférhetetlen" – nyilatkozta akkor Kis a lap kérdésére, hozzátéve, hogy a kifizetések 2015 év végéig folyamatosak lesznek.

A politikus 2015-ös bevallása szerint 2014-ben 2,5 millió forint normatív területalapú támogatást, 2,1 millió forint biztosítási díjat fedezett részére az Európai Unió és a magyar állam, és további 4,5 milliót vehetett fel korszerűsítésre és 7,2 milliót környezetgazdálkodási támogatasként.

A 2016-os nyilatkozat szerint 2015-ben az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) illetve az Európai Mezőgazdasági Garancialapból (EMGA) 10 tételben vett fel támogatást az államtitkár - összesen 23 millió forint értékben.

Az államtitkár a 444-nek írt válaszában jelezte, hogy a területalapú EMGA-támogatások mindegyike normatív jellegű, azaz nem kell rangsorolni/dönteni a kérelmek között, aki jogszerűen földet használ, az „automatikusan” megkapja azt. Kis állítja, hogy kinevezését követően ezen túl nem igényelt támogatást sem az uniótól, sem az államtól. Minden elmúlt két évbeli kifizetése az azt megelőző időszakban benyújtott pályázatokból ered.

"Ezekhez a támogatásokhoz nem is volt és most sincs döntési, befolyásolási lehetőségem. A vagyonnyilatkozataimban részletesen feltüntetett, illetve bérelt földet használtam államtitkári kinevezésem előtt, melynek döntő részét kinevezésem után nem műveltem tovább, mindössze már csak néhány hektár szántót használok ezekből" - írta többek között válaszában az államtitkár.

A politikus azt is írta, hogy államtitkárként egyébként sincs ráhatása arra, kik és milyen vállalkozások részesülhetnek nem normatív támogatásban. Abban egyedül az Irányító Hatóság illetékes, az államtitkár a vonatkozó kormányrendelet és a Miniszterelnökség SZMSZ-e alapján a hatóság vezetőit nem utasíthatja.

Kis munkakörén belül egyébként jelentős feladatnak minősül a pályáztatás menedzselése. Többek közt az élelmiszeripari pályázatok ellenőrzésében is aktív részt vállalt, ő felügyeli a 40 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívást a borágazat támogatására, ahogy a 2014 és 2020 között esedékes uniós pályázati ciklus felügyeletében fontos szerepe lesz.

Korábban a Miniszterelnökség egy másik államtitkárával kapcsolatban is felmerült, hogy feltűnően simán és igen szép mennyiségben támogatták a döntéshozók földjei rendben tartását, bár L. Simon László kultúráért felelős államtitkár agrárcégei más ligában játszottak. Ő 80 hektáros földjeire négy év alatt 160 millió támogatást szívott fel cégein keresztül, utolsó évében pedig egyedül 80-at. Másfél hónapja aztán L. Simonnak távoznia kellett a minisztériumból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.