Eddig 500 Airbnb lakást nyomtak fel a barcelonaiak

Egy hónapja élesedett az a honlap, amin a barcelonai önkormányzat várja a bejelentéseket a rövid távra kiadott lakásokról. Elsősorban az Airbnb és más hasonló szolgáltatásokon keresztül kiadott ingatlanokat akarják ellenőrinzi ezzel. Az első hónapban 500 bejelentés érkezett.

Barcelonában elvben csak külön önkormányzati engedéllyel lehet turistáknak néhány napra kiadni lakásokat, de ezt a legtöbb főbérlő nem váltja ki. A városi politikusok féltik a helyieket, hogy kiszorulnak a jobb környékekről, és illetékeket akarnak szedni az Airbnb után, ezért indították el az oldalt. Barcelonát évente 7 millió turista látogatja, nagy üzletről van szó.

Spanyolországban a rövid távú lakáskiadást a helyi önkormányzatok saját belátásuk szerint szabályozhatják, és mostanában szigorítási hullám van az országban. Madridban például elvben 5 napnál rövidebb időre nem lehet lakást kiadni, míg Andalúziában csak olyan lakásban lehet turistát fogadni, amiben a főbérlő is benne él. (el Pais)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.