Hat városban raknak le botlatóköveket a holokauszt áldozatainak emlékére

Történelem
2016 augusztus 12., 13:12

Hat városban összesen 95 botlatókövet helyeznek el ezen a hétvégén országszerte. Ezt a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) képviselői jelentették be pénteken az MTI tudósítása szerint.

photo_camera Botlatókő. Foto: Wikipedia.
A botlatkókövek (Stolpersteine) olyan kis macskakő nagyságú réztáblák, amiket a járdaszegélybe süllyesztve helyeznek el a készítők azon házak előtt, ahonnan a II. világháború idején az áldozatokat elhurcolták.

Sok holokauszt-áldozatnak nincs sírja, ez adta annak idején a projektet indító ötletet. A kezdeményezés a német Günter Demnig képzőművész szabadalma - csak ő helyez el ilyen emlékműveket Európa-szerte.

Demnig Miskolcon 25, Nyíregyházán 24, Debrecenben 28 követ helyezett el a héten, pénteken és szombaton Budapesten további 11, Győrben pedig 5 botlatókő kerül helyére. Magyarországon összesen nagyjából 4 ezer botlatókőt helyeztek már el.

A történet nem mindenhol ment zökkenőmentesen. Mivel közterületekről van szó, a kövek elhelyezéséhez szükséges az önkormányzatok beleegyezése, ez azonban Debrecenben sokáig hiányzott - ott a helyi hitközség és a hivatal összezártak a kérdésben. Erről hosszasan írt a 444 is, és miután nyilvánosságot kapott a történet, az önkormányzat hozzájárult a munkához, és végül 28 botlatókőt raktak le a héten a városban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.