Ezüst, ezüst, bronz, bronz, potyogtak az érmek szombat hajnalban

sport
2016 augusztus 13., 01:27
comments 9

A magyar vízilabdaválogatott gólzáporával kezdődött, éremesővel zárult az olimpia hetedik napja.

Reméltük, hogy ez lesz belőle, végül is három magyar úszó is döntőbe jutott a csütörtöki selejtezőkből. De hogy mindhárman érmet nyerjenek, arra azért nem számítottam. Arra meg pláne nem, hogy miközben az úszodai drámától levegőért kapkodok, a másik csatornán Márton Anita hatalmas versenyben, az utolsó körben magyar rekordot dobva bronzérmet nyer női súlylökésben.

A legnagyobb elvárásokkal Hosszú Katinka indult, ő egy másodperces előnnyel jutott a 200 méteres hátúszás döntőjébe. Úgy is kezdett, a legyorsabb rajt után világcsúcsrészidőn belüli első ötvennel kezdett. A második ötvenen 57 századra növelte előnyét. A harmadik ötvenen Maya DiRado elkezdett feljönni, de még mindig Hosszú vezetett 52 századdal. A végén DiRado hatalmasat hajrázott, és a falat is jobban kapta el, benyúlással nyert. Centikkel, 6 századmásodperccel győzött.

A kép előterében a győztes Maya DiRado, középpontjában az ezüstérmes Hosszú Katinka hitetlenkedik a 200 méteres hátúszás döntője után. Centiken múlt a győzelem. MTI Fotó: Kovács Tamás
photo_camera A kép előterében a győztes Maya DiRado, középpontjában az ezüstérmes Hosszú Katinka hitetlenkedik a 200 méteres hátúszás döntője után. Centiken múlt a győzelem. MTI Fotó: Kovács Tamás

„Szerettem volna haton [2:06-on] belül menni – nyilatkozta a nagyon csalódottnak tűnő Hosszú – de négy érem után azt hiszem nem nagyon bánkódhatok.” Az érmet ennek megfelelően már széles mosollyal vette át.

Cseh Lászlónak sikerült még Hosszúénál is izgalmasabb versenyben ezüstérmet nyernie.

100 méter pillangón pedig még annyin se. Michael Phelps (j), Chad Le Clos (b) és Cseh László századmásodpercre ugyanolyan időt úsztak, mindhárman ezüstérmet nyertek. MTI Fotó: Illyés Tibor
photo_camera 100 méter pillangón pedig még annyin se. Michael Phelps (j), Chad Le Clos (b) és Cseh László századmásodpercre ugyanolyan időt úsztak, mindhárman ezüstérmet nyertek. MTI Fotó: Illyés Tibor

A győztes szingapúri Joseph Schooling már ötven után az első helyen fordult, Cseh ekkor még az ötödik, a dél-afrikai Chad Le Clos a hatodik, Michael Phelps a hetedik helyen fordult. Ők hárman aztán mind 51,14-et úsztak, a győztes Schooling 50,39-et.

Kapás versenye más volt, ott már a start előtt se volt kérdés, hogy ki nyer. Katie Ledecky bő másfél másodperccel úszott világcsúcsrészidőn belül, amikor Kapás 400 méternél utolérte a brit Jazz Carlint. Öldöklő küzdelem indult köztük a második helyért, hol kapás vezetett három tizeddel vagy éppen négy századdal, hol Carlin 2-5 tizeddel. A végén például két tizeddel, Kapás egyéni csúccsal harmadik lett.

Kapás Boglárka (b) nagyon boldog volt, álma volt az egyéni csúcs és az éremszerzés. MTI/EPA/Bernd Thissen
photo_camera Kapás Boglárka (b) nagyon boldog volt, álma volt az egyéni csúcs és az éremszerzés. MTI/EPA/Bernd Thissen

„Ugyan csak két tizedre volt az ezüst, de egyáltalán nem érdekel. Amiért jöttem, azt hazaviszem” – mondta utána örömkönnyeit nyelve.

Márton Anita súlylökődöntője ehhez képest egész izgalommentesnek tűnt. Márton a harmadik sorozatban dobott 19,39-cel biztos harmadik volt az amerikai Michelle Carter és az új-Zélandi Valerie Adams mögött.

Márton Anita országos csúccsal nyert bronzérmet. MTI/EPA/Diego Azubel
photo_camera Márton Anita országos csúccsal nyert bronzérmet. MTI/EPA/Diego Azubel

Aztán az utolsó sorozatban Márton 19,87-tel megdöntötte a magyar csúcsot, és behozta Cartert, aki erre utolsó dobásával megelőzte Adamst.

Márton a fedettpályás világbajnokság után, ahol Carter őt előzte meg az utolsó dobásával, az olimpián is érmet,

bronzérmet nyert.

„Kell nekem egy pár nap, hogy ezt megemésszem” - mondta Márton, aki csak azt sajnálta kicsit, hogy a húszméteres álomhatárt nem sikerült megdöntenie.

Röviden a többi magyarról:

Zsivoczky-Farkas Györgyi egyéni csúcsot futott 100 méter gáton. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
photo_camera Zsivoczky-Farkas Györgyi egyéni csúcsot futott 100 méter gáton. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Hétpróbában még csak négy próbán vannak túl, de minden okunk megvan a bizakodásra. Zsivoczky-Farkas Györgyi nagy formában, egyéni csúcsai közelében versenyez. Már most 13. összetettben, pedig az erősebb számai csak szombaton jönnek. Krizsán Xénia is sok helyet javíthat még holnap.

A vízilabdacsapat fölényesen, a bajnokcsapatokat idéző szellemes játékkal legyőzte Japánt.

Sidi Péter másfél körrel lemaradt a kisöbű szabadpuska döntőjéről. Az annyi, mintha egy ötforintos helyett egy ötvenforintost talált volna el. Ötven méterről. Ezzel 10. lett.

Bor Barna egy elég vitatható bírói ítélettel, a vége előtt fél percel kapott intéssel kapott csak ki a kubai Alex Garcia Mendozától a 100+-os cselgáncs nyolcaddöntőjében. Mendoza végül ötödik lett, a bronzmeccsen az az izraeli Or Sasson győzte le, akivel korábban nem volt hajlandó kezet fogni egy egyiptomi dzsúdós.

Harcsa Zoltánt nagyon megütötte a nagyesélyes kubai Lopez Arlen.

link Forrás

Érdi Mária 11. lett a hetedik futamban egyszemélyes Laser Radialban.

Gyurta Gergely mat 1500 méter gyorson, a 4x100 méteres férfi vegyesváltó 23 századdal maradt le róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.