Iráni reptereket használnak a Szíriát bombázó orosz gépek

külföld
2016 augusztus 16., 10:01
comments 108

Az orosz hadügyminisztérium is megerősített azokat a híreket, miszerint a TU-22M3-as és a Sukhoi-34 bombázóik már az iráni Hamadan reptérről indulnak a szíriai bevetéseikre. Az orosz hadügy szerint erre azért volt szükség, hogy még jobban fokozni tudják a hadműveleteiket. ugyanis ha az iráni bázisokról indulnak bevetésre, az legalább 60 százalékkal csökkenti a bombázók repülési idejét, így több bombát tudnak felpakolni rájuk.Orosz Sukhoi 34-es vadászgépek - Fotó: Vladimir Astapkovich/RIA Novosti

A Reuters szerint ez lehet az első alkalom, hogy az orosz hadsereg iráni bázisról felszállva hajt végre támadásokat Szíriában azóta, hogy tavaly szeptemberben hivatalosan is nyíltan segítik Bassár el-Aszad kormányerőit.

Az Iránnal való együttműködés mutatja, hogy az oroszok tovább fokozzák a jelenlétüket a Közel-Keleten. Orosz sajtóértesülések szerint már engedélyt kértek az iraki és az iráni kormánytól, hogy cirkáló rakétákat lőhessenek ki Kaszpi-tengerről, amelyek így áthaladnának a két ország felett.

Az orosz hadügyminisztérium közleménye szerint a legutóbbi akcióikat az Iszlám Állam és az Al-Nuszra Front állásai ellen indították Aleppo, Idlib és Deir al Zour tartományokban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.