Nemzeti hősként fogadták otthon a kínai úszónőt, aki a verseny után nyíltan mert beszélni a mestruációjáról

A kínai nemzeti hősként fogadták Fu Yuanhuit, a Rióban bronzérmet nyerő úszónőt, aki megtörte az évtizedes tabut azzal, hogy nyíltan mert beszélni a verseny közbeni menstruációjáról.

Miután a csapata negyedik lett a négyszer százméteres váltóban Fu az állami tévénak adott interjúban azt mondta: „Nem teljesítettem ma valami jól. Úgy érzem cserben hagytam a csapattársaimat.” Mikor az állami CCTV riportere megkérdezte, miért fájt annyira a hasa, Fu elmondta, hogy a verseny előtti napon jött meg neki. „Tegnap jött meg a menstruációm, ezért különösen fáradtan éreztem magam, de ez nem mentség, nem úsztam valami jól”.

Fu Yuanhui - Fotó: Shi Yalei/Imaginechina

A kínai közösségi oldalakon rengetegen dicsérték Fu-t, amiért ilyen nyíltan mert beszélni erről. Sokan azt hitték, hogy a női sportolók ilyenkor inkább kihagyják a versenyt. A rajongók biztosították arról, hogy nem kell bűntudatot éreznie, amiért csak negyedikként ért célba.

Fu kiállása azért is nagyon fontos, mert egy kutatás szerint a hiányos iskolai felvilágosítás és a kulturális tabuk miatt Kínában a nőknek csak 2 százaléka használ tampont a menstruációja alatt. (Guardian)