Bűncselekmény hiányában a rendőrség megszüntette a nyomozást a választási iroda kopaszai ellen

bűnügy
2016 augusztus 17., 10:54
A vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdés benyújtására várakozók csoportja Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda épületében 2016. február 23-án
photo_camera Balhé a Nemzeti Választási Irodában február 23-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Megszüntette a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság a kopaszok ellen, akik megakadályozták az MSZP-t képviselő Nyakó Istvánt, hogy elsőként leadja népszavazási kérdését a Nemzeti Választási Bizottság irodájában. Ez a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya által szignált határozatból derült ki, amit megszerzett a 444, és amit a rendőrség az ügyben feljelentést tevő magánszemélyeknek is eljuttatott.

Még február 23-án, a reggeli órákban történt, hogy nagyjából 15 kopasz alak elállta az utat Nyakó István és a blokkológép előtt, meggátolva, hogy a politikus leadja a párt nevében népszavazási kérdéseit. Az összegyűlt alakok így biztosították, hogy Erdősi Lászlóné férhessen elsőként oda a blokkoló órához, és adhassa le érvényes kérdését. Az ügyben ezt követően Nyakó és 21 másik magánszemély részéről büntetőfeljelentésre került sor.

A rendőrség most, a feljelentések, tanúkihallgatások és a nyomozás lefolytatását követően azt állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény. Az indoklás szerint a rendőrség csak azzal foglalkozott, illetve azt érezte feladatának megállapítani, hogy Nyakó végül be tudott-e menni a kapun, kérdése leadásában meggátolták-e, vagy sem.

Azt a jelek szerint a hatóságok nem vizsgálták, hogy Nyakó, az iroda előterében való mozgását korábban akadályozták-e a kopaszok, akik segítségével Erdősiné kísérője ért először a blokkolóórához - csak azt vizsgálták, hogy a politikusnak egyáltalán volt-e alkalma odaférni az órához.

Mivel Nyakó Erdősiné után végül odaférhetett a szerkezethez, ez alapján juthatott arra a rendőrség, hogy végeredményben nem sérültek a politikus alkotmányos jogai.

Továbbiakban, mivel nem számít sértettnek, Nyakó nem élhet panasszal a bűncselekmény hiányában történt nyomozás megszüntetés miatt.

Lehetett azért számítani erre a fejleményre: már a politikus meghallgatása alapján, annak komolyságát látván is valószínűnek látszott, hogy a rendőrség meg fogja szüntetni a nyomozást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.