Végignézték a rendőrségen a Választási Irodánál készült videókat, majd megkérdezték, hogy tud-e személyleírást adni a kopaszokról

bűnügy
2016 május 18., 02:00
comments 297

Egy nappal azután, hogy a Nemzeti Választási Irodánál egy csapat kidobóember fizikai erejét felhasználva próbált elcsalni egy népszavazást, Gulyás Mártont volt krétakörös aktivista politikai preformanszként leszerelte az épület névtábláját. Őt a helyszínen elfogta a rendőrség, az ügyészség gyorsan vádat emelt, és kevesebb mint egy hónap alatt el is ítélték garázdaság miatt.

Kopaszok akadályozzák az MSZP-s Nyakó Istvánt a Nemzeti Választási Iroda előterében február 23-án délelőtt
photo_camera Kopaszok akadályozzák Nyakó Istvánt a Nemzeti Választási Iroda előterében 2016. február 23-án

Különösen ehhez képest látványos, milyen nehezen halad a nyomozás a magyar demokráciát ténylegesen veszélyeztető kopaszok ellen, akik a Facebookon láthatóan zavartalanul élik korábbi életüket.

Ha őket nem is, a februári akciójuk középpontjába került Nyakó Istvánt hat órán keresztül izzasztotta a rendőrség.

Személyleírást tudna adni?

Nyakó május elején történt kihallgatása egészen bizarr volt.

Az ügyben eljáró alezredessel szinte percről-percre végignézték a Nemzeti Választási Iroda térfigyelő kamerái által készített videókat. Közben a rendőr olyasmiket kérdezett, hogy konkrétan ebben vagy abban a percben fenyegetve érezte-e magát a körülötte álló kopaszoktól a politikus, és ha igen, akkor pontosan mit érzett és miért.

photo_camera Izomember pózol a kameráknak a a Nemzeti Választási Iroda előterében 2016. február 23-án

Valamiért arra is rákérdeztek, hogy a politikus "bratyizott-e" az akadályozására küldött izompacsirtákkal. Ez azért merülhetett fel, mert az órákig tartó várakozás közben válaszolt, mikor egyikük kérdést tett fel neki.

Miután hosszan nézték a videókat, az őt kihallgató rendőr megkérdezte Nyakótól, hogy tudna-e személyleírást adni a kopaszokról, megjegyezte-e valamilyen különleges ismertetőjegyüket.

Itt ugye csupa olyan emberről van szó, akiket nem csak az NVI térfigyelő kamerái rögzítettek órákon át, hanem a teljes magyar sajtó is nagy felbontású fotókat és videókat készített róluk a helyszínen, amik aztán meg is jelentek és ma is elérhetőek. Volt, aki beszélt is a helyszínen lévő kollégáinkkal, például egyikük Botos Tamás fotósunk külsejét méltatta.

Ezek alapján már csak azért is biztosan azonosíthatóak, mert már az akciójuk napján több újság is megtalálta facebookos profiljaikat. Innen derült ki például, hogy többen a Kubatov Gábor fideszes alelnök vezette Fradi biztonsági szolgálatának is dolgoztak.

Mikor Nyakó azt mondta, hogy a kopaszok egy részéről név szerint tudható, hogy kicsoda, a rendőr azzal vágott vissza, hogy ebben aligha lehet biztos, hiszen beceneveket is használhattak. Annak sem volt látható hatása, amikor az MSZP-s politikus felvetette, hogy ketten közülük perlik az ATV-t a képmásuk közlése miatt, tehát onnan mindenképpen tudható, hogy kikről van szó.

photo_camera A népszavazás intézményéért lelkesedő kidobók köszöntik egymás a Nemzeti Választási Iroda előtt február 23-án hajnalban

A kihallgatót az sem hozta lázba, amikor Nyakó javasolta, hogy a név szerint ismerhető emberek híváslistáit nézze meg a rendőrség, hiszen ő látta, hogy február 23-án a kulcspillanatokban mobiltelefonon egyeztettek valakikkel.

Se Kubatov Gábort, se gyanúsítottat nem hallgattak még ki

Az akció nem csak a Fradinak is dolgozó izomemberek miatt köthető a főfideszes Kubatovhoz, a népszavazási ügyben ellenkérdést beadó Erdősiné kísérője a politikus titkárának és a Fradi kommunikációs vezetőjének is osztálytársa volt.

Az ő kihallgatását eddig nem tartotta szükségesnek a rendőrség, legalább is két hete még azt mondta nekünk a Nagykörúti Polgári Esték rendezvényén, hogy a rendőrség nem kereste meg, de ha megkeresik, szívesen segít nekik.

Erdősiné és kísérője a Nemzeti Választási Iroda épületének közelében 2016. február 23-án
photo_camera Erdősiné és kísérője a Nemzeti Választási Iroda épületének közelében 2016. február 23-án

Kérdésünkre a rendőrségen azt is elmondták, hogy egyelőre nem történt még gyanúsítotti kihallgatás a három hónapja történt választási visszaélés ügyében. Az idő egyre fogy, tájékoztatásuk szerint a nyomozás hivatalosan még másfél hónapig, július 1-ig tart.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.