Trump kampánytanacsadója titokban Putyin bábjának segített lobbizni Washingtonban

külföld
2016 augusztus 17., 16:23
comments 59

Két fontos történés is zajlott Donald Trump kampánya körül szerdán.

Egyrészt az amerikai hírügynökség, az AP hozta nyilvánosságra, hogy Trump kampányának vezetője, Paul Manafort közbenjárásával 2012-ben a Putyin bábjának számító akkori ukrán elnök pártja legalább 2,2 millió dollárt jutatott el titokban washingtoni lobbiszervezetekhez, ennek köszönhetően pedig érdemben tudták befolyásolni az amerikai külpolitika alakulását.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy Manafort éveken át volt az elűzött ukrán elnök, Viktor Janukovics tanácsadója, az utóbbi napokban azonban egyre több konkrét részlet is kiderült munkájáról. Előbb a New York Times írt ukrán ügyészségi forrásokra hivatkozva arról, hogy egy belső könyvelés szerint a Janukovics vezette Régiók Pártja több mint 12 millió dollárt fizetett ki Manafortnak, majd másnap jött az AP sztorija.

Manafort 2016 nyarán, még Trump kampányfőnökeként.
photo_camera Manafort (Drew Angerer/Getty Images/AFP)

Ez a második sztori még súlyosabb, ugyanis erős a gyanú, hogy itt konkrét törvénysértés is történt. A jelenleg hatályos törvények szerint ugyanis minden lobbistának be kell jelentenie, ha külföldi politikusoktól, kormányoktól vagy pártoktól kap támogatást. Aki ezt nem teszi meg, akár öt év börtönt is kaphat.

A szerdán publikált információk szerint Manafort és társa, Rick Gates, aki szintén vezető beosztású stratégaként vesz részt Trump kampányában, 2012-ben Janukovics tanácsadójaként dolgozva segítettek létrehozni egy nonprofit szervezetet, amibe a Régiók Pártjának politikusai kerültek és ami Janukovics céljai érdekében lobbizott Washingtonban helyi lobbistákkal együttműködve.

Gates szerint mindent teljesen jogszerűen tettek, és sem szerintük, sem a washingtoni lobbisták szerint nem lett volna mit jelenteni a külföldi befolyásról a hatóságoknak. Azt, hogy a két washingtoni lobbiszervezet miben segédkezett pontosan, egyelőre nem tudni, de az ironikus az AP szerint is, hogy az egyik lobbista vállalat a demokrata párthoz köthető erősebben.

Azt lehet tudni, hogy az ukrán nonprofit szervezet többek között abban volt érdekelt, hogy rávegyék a Kongresszus képviselőit, ne támogassák azt a javaslatot, ami nyomást helyezett volna Janukovicsra, amiért egyik politikai ellenfelét börtönben tartja.

A médiából jön segítség

A másik, ezzel alighanem szorosan összefüggő hír, hogy szerdán Trump bejelentette, új emberekkel rázza fel a kampányát. A már eddig is kvázi kampánylapnak számító Breibart News éléről igazolta le Steve Bannont. (A Breitbart körüli altright mozgalom mibenlétéről és megerősödéséről korábban részletesen is írtunk.)

Bannon egykor a Goldman Sachs bankára volt, majd az establishment-ellenes, a republikánus átlagtól bőven jobbra álló mozgalom egyik fontos szereplője lett. Vannak olyan hírek is, hogy Trump elégedetlen volt a Manafort-féle kampánnyal, mert rendszeresen megpróbálták visszafogni és racionálisabb mederbe terelni megszólalásait. Bannon várhatóan nem fog ilyesmit tenni, tőle épp arra lehet számítani, hogy támogatni fogja Trump ámokfutását.

Manafort ennek ellenére megtarthatja pozícióját, az még nem világos, hogy pontosan mi lesz a munkamegosztás köze és Bannon között. (Guardian, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.