Két amerikai úszót már elengedtek a feltartóztatott háromból a brazil hatóságok

sport
2016 augusztus 19., 02:30
comments 11

Visszakapta az útlevelét és elhagyhatja Brazíliát az a két amerikai úszó, akiket szerda este az Egyesült Államokba induló repülőről szedtek le a brazil rendőrök. Gunnar Bentz és Jack Conger is Ryan Lochte és James Feigen társaságában voltak, amikor eredeti vallomásuk szerint magukat rendőrnek kiadó fegyveresek kirabolták őket.

Gunnar Bentz (középen) és Jack Conger (mögötte) a brazil rendőrök gyűrűjében a riói reptéren. A két úszót szerdán vették őrizetbe, hogy kihallgassák őket a különös rablási történetről. Chris McGrath/Getty Images
photo_camera Gunnar Bentz (középen) és Jack Conger (mögötte) a brazil rendőrök gyűrűjében a riói reptéren. A két úszót szerdán vették őrizetbe, hogy kihallgassák őket a különös rablási történetről. Chris McGrath/Getty Images

Időközben tisztázódott, hogy nemhogy nem rabolták ki az amerikai úszókat, de még ők garázdálkodtak:

szétverték egy benzinkút mosdóját, ezért fogott rájuk fegyvert a rendőrség szerint teljesen jogosan a benzinkút egyik biztonsági őre.

Lochte eredetileg azt állította, hogy a fejéhez szegezett, csőre rántott fegyverrel fenyegetve rabolták ki. Története gyanús lett a brazil rendőröknek, már csak azért is, mert az olimpiai falu biztonsági kameráinak felvételei szerint állításával szemben nem hajnali négykor, hanem reggel hétkor ért haza társaival az eset után. A kamera felvételein ráadásul az is látszott, hogy náluk voltak a tárcáik, amiket állítólag elraboltak tőlük.

Ekkor egy bíró döntése alapján elkobozták volna az útleveleiket, de Lochte addigra már elhagyta az országot, és már otthonában nyilatkozva kezdte változtatgatni a történetét, amiből eltűntek a rendőrnek látszó fegyveresek, illetve a fejhez szorított fegyver motívuma is, és megváltozott az eset helyszíne. Már nem állította, hogy félreállították a taxijukat, hanem azt, hogy egy benzinkúton rabolták ki őket.

Azóta a brazil hatóságok megszerezték a benzinkút biztonsági kamerás felvételeit, amin az látszott, hogy az egyik úszó szétveri a kút vécéjét, az egyik biztonsági őr pedig a rendőrség szerint teljesen jogosan húzta elő fegyverét.

Az úszók amúgy helyben megtérítették a kárt, talán ezért is döntött úgy egy speciális olimpiai bíróság, hogy Bentz és Conger elhagyhatják Brazíliát. Feigen még nem, de az amerikai olimpiai bizottság (USOC) szerint immár ő is új vallomást tett, ez alapján bízni lehet benne, hogy hamarosan ő is elhagyhatja az országot.

A USOC amúgy közleményében elismerte a rendőrség verzióját a történtekről, hozzátéve, hogy "ezeknek a sportolóknak a viselkedése elfogadhatatlan, és nem is képviseli az amerikai csapat által vallott értékeket". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.