A megállíthatatlan Kevin Durant és az amerikai csapat földbe döngölte a szerb kosarasokat

sport
2016 augusztus 21., 18:54
comments 333

Nagyon simán nyerte a riói olimpia kosárlabda-döntőjét az Egyesült Államok csapata Szerbia ellen, amivel véget értek a játékok, és immáron minden érem gazdára talált a 2016-os olimpiai játékokon. Az amerikaiak persze eleve sokkal esélyesebbnek számítottak a meccs előtt, de a hozzáértők közül többen szoros meccsre számítottak a 14-szeres olimpiai bajnok, és a fennállása (Jugoszlávia szétszakadása) óta eddig egyetlen bronzérmet nyerő Szerbia között. Nem így történt.

Pedig úgy indult, hogy nagy meccs lesz: az első negyedben a fehér mezes európai válogatott Miroslav Raduljica irányításával jól tartotta magát, és vezetett is még 14-11-re. Az első negyed vége felé aztán valami megtört a szerbekben, 19-15-el az amerikaiak fordultak, akik a második negyedben eldöntötték az egész meccset. A Golden State Warriors sztárja, a spanyolok elleni, 2012-es londoni olimpiai döntőben is remeklő Kevin Durant megrázta magát, és elkezdte beszórni a hármasokat: csak a második negyedben négy hárompontost dobott be, és volt másfél perc, amikor alatt összesen nyolc pontot szerzett.

A szerbek főleg támadásban voltak pontatlanok, több keresztlabdát is könnyen elszórtak, az amerikaiak pedig lesújtó fölénnyel hozták a második játékrészt, és 52-29-el mehettek a szünetre. Mike Krzyzewski csapata csak a második negyedben 33 pontot szórt be.

Kylie Irwing és Demarcus Cousins voltak főleg elemükben a kék oldalon, míg a szerbeknél talán csak Miloš Teodosić,  a CSZKA Moszkva játékosa nyújtott döntőhöz méltó teljesítményt; de pontjai neki is alig voltak, a legtöbbig végül a 14-et dobó Nemanja Nedović jutott.

A harmadik negyedben a maradék kérdés is eldőlt: 27-14-re nyerte ezt a játékrészt az amerikai csapat, így az utolsó negyed már csak formalitás volt. Durant az utolsó 10 percben már nem is erőltette a pontszerzést, így is kétszeres olimpiai bajnok lett, a szerbek pedig kozmetikáztak még valamit az eredményen, és ezzel alakult ki a 96-66-os végeredmény.

Ezzel az Egyesült Államok 15-szörös olimpiai bajnok férfi kosárlabdában. Legutóbb 2004-ben, Athénban fordult elő, hogy nem ők nyertek: akkor az elődöntőben Argentina győzte le a csapatot 89-81-re, így a végére csak bronzérem jutott Amerikának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.