Hiába nyertek a magyar nők 8-ból hét aranyat, a magyar olimpiai bizottság elnöke nem sétált be a feminista zsákutcába

sport
2016 augusztus 22., 08:27
comments 203

Soha nem szerepeltek olyan jól a magyar nők olimpián, mint a mostanin. Az aranyesős Helsinkiben, még 1952-ben nyert hat aranyat magyar sportolónő (a 16-ból). Ezt döntötték meg most a női olimpikonok hét arannyal, miközben a férfiak közül csak Szilágyi Áron állt a dobogó tetején. Mindössze másodszor fordult elő az olimpiák történetében, hogy több nőnek szólt a magyar himnusz, mint férfinak. (Athénben történet ez még meg, 2004-ben.)

Nehéz szavakat találni erre a teljesítményre, de Borkai Zsoltnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének mégis sikerült. A Nemzeti Sport tette fel neki a kérdést, hogy levonható-e a nők szerepléséből az a következtetés, hogy mentálisan jobban kezelik az ilyen helyzetet?

photo_camera Borkai és Áder János jattol Rióban. Fotó: MTI

Borkai Zsolt kikerülte a csapdát, és egy jó szót nem vesztegetett a nők parádéjára, mint ha csak egy szégyelnivaló kis kisiklás lett volna.

„Ez egy olimpia volt a sok közül. Ha visszagondolunk, nem egyszer, nem kétszer fordult elő, hogy a férfiak teljesítettek jobban, legutóbb például Londonban. Most éppen így alakult, de ebből nem vonnék le ilyen következtetéseket. Inkább onnan közelíteném meg, hogy azok közül, akik esélyesként, címvédőként jöttek Rióba, sokuknak nem sikerült nyerniük, vagy aki már nagyon vágyott rá, valami miatt most sem tudta megvalósítani az álmait, mint például Cseh Laci. Nagyon szurkoltam neki, de hangsúlyosan idézőjelben értve, csak második lett. Most így alakult, a nők szerepeltek jobban, de lehet, hogy a közeljövőben, akár már a tokiói olimpián fordul a kocka. Ezek csak statisztikák, és ahogy mondani szokták, a kockás papír mindent elbír.”

Egyébként, ha lenne külön éremtáblázat nőknek, azon Magyarország nem a 12., hanem a hetedik helyen állna.

A magyar nők hét aranyánál csak az amerikai (28 arany), a kínai (14 arany), az orosz (10 arany) és a brit nők (8 arany) szereztek többet. Ugyanannyival állnak a németek és a japánok (de nekik több érmük van).

És mennyivel rosszabbul mutatna a férfi táblázat, Szilágyi Áron egyetlen aranyával. Orbán Viktor pedig már odáig jutott, hogy valami baj van a magyar férfiakkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.