Strandon pihenő muszlim nőről vetették le a burkinit a francia rendőrök

Pár napja írtunk arról, hogy Franciaországban egyre több tengerparti önkormányzat tiltja be a muszlim nők számára kitalált, valójában meglehetősen kevesek által hordott, egész testet elfedő fürdőruhát, a burkinit.

Most pedig fényképek kerültek elő arról, ahogy a Nizzában és egy kendőben a parton heverő nővel szemben kezdtek el intézkedni. A fényképeken az látható, hogy a nő a rendőrök érkezése után levette a kék kendőt magáról.

Kedden pedig egy Cannes-beli történet került elő, ami szerint egy fejkendőt és leggingset hordó nőt büntettek meg. A büntetése oka állítólag az volt, hogy nem a jó erkölcsöt és a szekularizmust tiszteletben tartó ruhát viselt.

A 34 éves, kétgyermekes nő arról mesélt utána a sajtónak, hogy szimpla fejkendőt viselt, nem is tervezett vízbe menni, családjával volt kinn a strandon. Miközben a rendőrök intézkedtek vele szemben, többen azt kiabálták neki a strand látogatói közül, hogy menjen haza, mások pedig megtapsolták a rendőrök intézkedését.

Korábbi cikkünkben írtunk arról is, hogy a burkini betiltásával és rendőri kikényszerítésével több gond is van. Egyrészt, ugyanúgy, ahogy a burkaviselés esetében is, az a cél, hogy egyetlen nőnek se kelljen akarata ellenére elfednie testét és szabadon azt vehessen fel, amit akar, tényleg nagyon fontos és elérendő, de a rendőrségi tiltás ettől még könnyen visszaüthet.

Egyrészt mindez a konzervatív közegből érkező, de relatíve liberálisabb muszlimokat sújthatja, hiszen a legkonzervatívabb közösségekben a nők semmiféle ruhában nem mehetnének férfiakkal közös strandra. Itt viszont olyan nőket büntethetnek meg, akik éppen szocializálódni akartak. A tiltás miatt szakértők szerint fennáll a veszélye, hogy ezek a nők a jövőben inkább nem mennek vagy nem mehetnek majd strandra sem, ezzel is távolabb kerülve a társadalomtól.

A másik probléma a tiltással, hogy a burkininek nincs pontos definíciója, és az önkormányzati törvények kritikusai szerint mindez csak arra jó, hogy muszlim nőkkel szemben intézkedhessenek és elküldhessék őket a rendőrök, bármi is van rajtuk. Hogy ez nem fogja érdemben kezelni a francia társadalom problémáit, az borítékolható. (via Guardian)