Megfosztothatják aranyérmétől a pekingi olimpia első kínai bajnokát

sport
2016 augusztus 25., 07:22
comments 80
Csen Hszie-hszia, a pekingi olimpia első kínai bajnoka is doppingolt. FP PHOTO/JUNG YEON-JE
photo_camera Csen Hszie-hszia, a pekingi olimpia első kínai bajnoka is doppingolt. FP PHOTO/JUNG YEON-JE

Nyolc évvel olimpiai győzelme után lebukott a pekingi olimpia első kínai bajnoka, Csen Hszie-hszia. És még nem is ő a legnagyobb név a most lebukott súlyemelők között. Az Liu Csun-hong, akit a nemzetközi súlyemelő szövetség az elmúlt száz év száz legjobb súlyemelője közé is beválasztott 2004-es athéni olimpiai győzelme után.

Liu Csun-hong, a kínai súlyemelőlegenda. 2008-ban doppingolva ért el világrekordot. AFP PHOTO
photo_camera Liu Csun-hong, a kínai súlyemelőlegenda. 2008-ban doppingolva ért el világrekordot. AFP PHOTO

Rajtuk kívül még egy harmadik kínai bajnok, Cao Lej is lebukott, és még nyolc másik érmes mintája is pozitívnak bizonyult a nyolc évvel az olimpia után újravégzett vizsgálatokon.

Valamennyiüket megfoszthatják érmeiktől.

A három kínai bajnok a GHRP-2 nevű, növekedésihormon-serkentő szerrel bukott meg, de Liu még sibutramine-t is szedett a tesztek alapján.

Liu világrekordokat döntve, korábbi összetett legjobjánál tíz kilóval többet, 286 kilót emelve védte meg 2008-ban az olimpiai bajnoki címét a nők 69 kilogrammos súlycsoportjában.

Cao szakításban ért el olimpiai csúcsot 128 kilóval. Csent pedig győzelme után Kína "tíz kiváló fiatalembere" közé is beválasztották. (Via South China Morning Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.