Megnyílt a Vitéz Szelim Szultán híd

Pénteken megnyitották Isztambulban az Európát és Ázsiát összekötő harmadik Boszporusz-hidat, amelynek célja, hogy kerülőutat képezve feloldja a nagyváros túlzsúfoltságát.

Az átjáró I. Szulejmán szultán apja, Vitéz Szelim nevét viseli.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az átadóünnepségen bejelentette, hogy a híd augusztus 31-én éjfélig ingyen használható. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy

átjárót terveznek építeni a Dardanellák felett is.

Binali Yildirim kormányfő felszólalásában megígérte, hogy szombattól se a kamionok, sem a távolsági buszok nem mennek be Isztambulba, hanem ezt a hidat fogják használni.

A híd mérnöki alkotásként világszínvonalat képvisel, 59 méteres szélességével és pilléreinek 322 méteres magasságával a világ legszélesebb és legmagasabb függőhídja. Az építmény fesztávolsága 1408 méter. Az átkelő felszínén kétszer négysávos autóút és két vasúti sínpár is található.

  AFP PHOTO / OZAN KOSE

A híd a tengerszoros két partján Isztambul Sariyer és Beykoz kerületeit kapcsolja össze.

A beruházási költség 4,5 milliárd török líra (kb. 450 milliárd forint) volt.

A megnyitóünnepségen részt vett több ország állam- és kormányfője. A rendezvény biztonságáért egyebek között légvédelmi ágyúkkal és nehézgéppuskákkal felfegyverzett páncélautók feleltek, az esemény idejére a Boszporusz hajóforgalmát leállították.

Törökország célkitűzése, hogy 2023-ra a világ tíz legnagyobb gazdasága közé kerüljön.

A Fekete-tengert a Márvány-tengerrel összekapcsoló szoros felett korábban két híd már épült Isztambul belterületén. Az első Boszporusz-hidat 1973-ban nyitották meg, a Hódító Mehmet szultánról elnevezett második átjáró pedig 1998-ban készült el.