A NASA szerint az elmúlt 1000 év legnagyobb felmelegedésének idejét éljük

A NASA adatai és számításai szerint az utóbbi években tapasztalt, nagyon gyors globális felmelegedésre biztosan nem volt példa a bolygónk elmúlt 1000 éves történelmében.

Az Amerikai Űrkutatási Ügynökség fő klímakutatója szerint pont ezért eléggé valószínűtlen, hogy a Földet a múlt évben nemzetközi szerződésekben meghatározott hőmérsékleti limiten belül tudjuk tartani. 2015 októbere óta minden hónap a valaha mért legmelegebb hónap volt. Jelenleg a mérések 1880-as indulása óta 2016 júliusa a legmelegebb hónap, de lehetséges, hogy a végleges augusztusi eredményekkel az augusztus rögtön át is veszi majd a helyét.

Az átlagos éves hőmérséklet idén 1,38 Celsiusszal magasabb, mint a 19. században mért átlagos értékek, ez pedig nagyon közel van a párizsi klímamegállapodásban lefektetett határhoz, amit 19. századi átlagértékeknél 1,5 Celsiusszal magasabban határoztak meg.

A NASA szerint, ha ez a limitet valóban tartani akarjuk, akkor a szén-dioxid-kibocsátás jelentős és azonnali csökkentésére van szükség.

És bár a mérési adatok csak 1880 óta állnak rendelkezésre, a NASA modellezéssel nézte meg, mi lehetett a helyzet a Földön az elmúlt 1000 évben. Így jött ki, hogy az elmúlt évezredben sem élt át gyorsabb felmelegedést a bolygó, mint most.

Az ügynökség szerint pedig arra már most 99 százalékos esély van, hogy 2016 lesz a valaha mért legmelegebb év a bolygón. (Guardian)