A világ legrosszabb állása lehet észak-koreai miniszternek lenni

Kivégezték Kim Jong Dzsin észak-koreai miniszterelnök-helyettest, a rezsim két további tisztségviselőjét pedig átnevelő táborba küldték. Ő nem az a volt mezőgazdasági miniszter, akiről tegnap írtuk meg, hogy légvédelmi fegyverrel nyilvánosan kivégezték.

Kim Jong Dzsin miniszterelnök-helyettesként az oktatási ügyeket is vitte. Ahogy az lenni szokott, a júliusi kivégzést nem az észak-koreai diktatúra hozta nyilvánosságra, hanem Dél-Korea. A miniszterelnök-helyettest néhány héttel korábban „párt- és forradalomellenes politikai agitátornak” bélyegezték, majd agyonlőtték.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium azt is megerősítette, hogy két magas rangú észak-koreai tisztségviselőt átnevelő táborba küldtek, köztük a két Korea közötti kapcsolatok egyik legfőbb illetékesét, Kim Jong Csolt. Hogy mi volt a bűnük, az nem derült ki, de tudjuk, elég ha valaki elalszik egy értekezleten, amit Kim Dzsongun tart, máris elviszik, és miután azt is bevallja, hogy korrupt, ki is végzik.

A harmadik generációs diktátoron, Kim Dzsongunon a jelek szerint ismét kezd elhatalmasodni a paranoia, ami azért mindig elég magas fokon izzott benne. Az apja halálát követő, 2011-es hatalomátvétele óta széles körű tisztogatást végzett a katonai és politikai vezetés soraiban. Nagynénje férjét, Dzsang Szong Teket 2013 decemberében végeztette ki az államhatalom megdöntésére szőtt összeesküvés vádjával. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.